Het SGP-verkiezingsprogramma: wat zegt de partij over de Europese Unie?

De verkiezingsprogramma’s voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen beginnen langzaam binnen te druppelen. Brusselse Nieuwe neemt een kijkje naar wat de partijen zeggen over de EU.

2 min. leestijd
SGP-lijsttrekker Chris Stoffer (Bron foto: iStock)

‘Woord houden’ luidt de naam van het verkiezingsprogramma van de SGP, een woordspeling die staat voor zowel het woord van God als het houden van beloftes. De SGP richt zich in het programma op klassieke onderwerpen als veiligheid, bestaanszekerheid en familie.

Maar ook de Europese Unie krijgt aandacht. Europese samenwerking is van grote waarde voor Nederland, vindt de partij. Maar de SGP heeft ook kritiek op hoe de EU functioneert. Brusselse Nieuwe duikt het verkiezingsprogramma in.

De kern

De EU moet pas op de plaats maken. Alle voordelen die de EU biedt mogen niet leiden tot een Europese superstaat, vindt de SGP. De EU is van oorsprong een verband van soevereine staten die hun eigenheid niet moeten opgeven. Daarom dient de EU zich weer te richten op kernzaken.

Maar wat is de kern nu precies? De SGP wil af van de ‘ever closer Union’, een zinsnede die voorkomt in de Europese verdragen en staat voor het streven naar steeds meer centralising van Europees beleid. Daar is de SGP geen voorstander van. Afspraken tussen lidstaten moeten de voorkeur krijgen boven afspraken op supranationaal niveau. Ook wil de SGP dat nationale parlementen meer te zeggen krijgen. Als de helft van de nationale parlementen tegen een Europees voorstel is, moet het direct van de baan.

Meer macht naar de nationale parlementen dus en minder naar het Europees Parlement. De SGP wil niet dat Europarlementariërs nog kunnen meebeslissen met de EU-regeringen over wetgeving, zoals nu het geval is. Ze mogen alleen nog de Europese Commissie controleren en advies geven over wetsvoorstellen.

Uitbreiding

De SGP is ook geen warm voorstander van EU-uitbreiding. De heersende gedachte in Brussel is dat EU-lidmaatschap democratie, mensenrechten en stabiliteit brengt. De SGP is het daar niet mee eens. Uitbreiding is geen export van stabiliteit, maar import van instabiliteit. De partij is bang dat bestaande EU-landen in het nauw komen als nieuwe landen te snel worden toegelaten.

Voor Turkije is er in ieder geval geen plek in de EU als volwaardig lid, vindt de SGP. De geschiedenis en het islamitische karakter van het land passen niet bij de EU, die immers gebaseerd is op de joods-christelijke traditie, betoogt de SGP. Via een speciaal partnerschap kunnen buurlanden wel nauw samenwerken met de EU, al was het maar om China de pas af te snijden.