Het gaat traag met de handelsakkoorden

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het gaat langzaam en traag. Dat is het beeld dat oprijst uit het overzicht dat minister Tom de Bruijn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over de handelsakkoorden waar de Europese Unie mee bezig is. Vandaag vergaderen de ministers van Handel in Brussel over de stand van zaken.

De traagheid komt voor een deel door de politieke agenda’s van landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk. President Macron heeft volgend voorjaar verkiezingen en heeft al laten weten dat hij niet wil dat de campagne verstoord wordt door discussies over handelsakkoorden.

Niet alleen Europa

Maar ook aan de andere kant van de lijn zijn er problemen. Zo lukt het al sinds 2013 niet om met Egypte afspraken te maken. En ook met Marokko liggen de gesprekken sinds 2014 stil.

Het is een lange lijst met landen waar de Europese Unie afspraken mee wil maken, maar waarmee de gesprekken niet echt vlotten. Op de Filipijnen heeft het met de politieke situatie te maken. Ook met Thailand wordt na de militaire coup niet meer gesproken en met Maleisië en Myanmar liggen de gesprekken eveneens stil.

Met sommige landen, of blokken (zoals Zuid-Amerika, de Mercosur landen) wordt wel gesproken, maar komen ze er niet uit. Zo wil de Europese Unie, met steun van Nederland betere afspraken over behoud van het regenwoud maken in ruil voor handelsvoordelen. Met Mexico is er ondertussen wel overeenstemming, maar de teksten moeten nog door de Europese ministers worden goedgekeurd, waarna het Nederlandse parlement er z’n zegje over mag doen.

De handelsverdragen met Vietnam, Kazachstan en Singapore zijn al wel in werking getreden. Eén omstreden onderdeel van deze verdragen, de investeringsbescherming, moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en andere Europese parlementen.

Grote verdragen

En dan zijn er nog de hele grote verdragen. De overeenkomst met Canada (CETA) wordt binnenkort besproken in de Eerste Kamer. Voorlopig komt er geen verdrag met de Verenigde Staten, en de overeenkomst met China die eind vorig jaar werd afgesloten staat op lossen schroeven, omdat het Europees Parlement dwars ligt. Het parlement wil pas praten over de zogenoemde EU-China Comprehensive Agreement on Investment (CAI) als de sancties die China heeft opgelegd tegen al te kritische Europarlementariërs van de baan zijn.

Ook met Australië en Nieuw Zeeland zijn er nog volop onderhandelingen gaande. Lees hier het hele overzicht

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie