De Europese Commissie moet de portemonnee trekken en twee miljard euro op tafel leggen, zodat Bulgarije het hek langs de grens met Turkije kan bouwen, waardoor er geen vluchtelingen meer via die route de EU binnen komen. Oostenrijk en Nederland snappen de terughoudendheid van de Commissie niet. Bulgarije mag het wel met eigen geld bouwen, maar niet met Europees geld. Ook de voorzitter van de grootste fractie in het Europees Parlement, de Duitser Manfred Weber, vindt dat niet consequent. Dit verhaal staat vandaag in de nieuwsbrief Brussels Peil.
De discussie over illegale migranten werd de afgelopen dagen volop gevoerd in Zweden waar de ministers van migratie informeel bij elkaar kwamen. Vorig jaar zijn er meer dan 300.000 migranten de EU binnengekomen. Dat is sinds de grote crisis van 2016 niet meer voorgekomen.
Wat je ziet is dat iedereen een beetje in slaap is gesukkeld door corona. Toen had je heel lage asielcijfers.
Premier Rutte
De kwestie wordt tijdens de komende extra Europese Top eind volgende week besproken. Nederland trekt samen op met Oostenrijk om meer afspraken te maken. Naast de financiering van het hek wil ons land, zo staat in een discussiestuk (een non-paper) dat er meer zogeheten migratieverdragen moeten worden gesloten met landen buiten de EU. Praten, politieke dialoog en verleiden.
De verleiding bestaat dan uit geld: extra ontwikkelingshulp, maar ook gunstige contracten, meer toegang tot de Europese markten. Win-win noemt Nederland dat. Het voorbeeld is de Turkije-deal. De EU betaalt Turkije om asielzoekers op Turkse bodem in vluchtelingenkampen op te vangen. Maar niet iedereen is het met deze vorm van verleiding eens. Duitsland is terughoudender.
Dublin
Nee, er zijn nog veel mogelijkheden om illegaal de EU in te komen. Premier Rutte die de kwestie met voorzitter Von der Leyen deze week besprak vindt dat Servië z’n best doet, maar ook meer kan doen. Nog steeds kunnen inwoners uit een groot aantal landen zonder visum naar Servië reizen, waarna ze met mensensmokkelaars de grens met de EU oversteken. Het kabinet wil deze achterdeur sluiten en sancties voor Servië. Het land, dat kandidaat is om lid te worden van de Europese Unie, moet dezelfde visumvoorwaarden hanteren als elders in de EU. Zo niet, dan volgt straf.
En dan zijn er nog de Dublin afspraken. Die zeggen dat een migrant asiel moet krijgen in het eerste EU-land dat hij of zij bereikt. Op dit moment lappen veel lidstaten die regels aan hun laars. Daarom roept Nederland nu de lidstaten en het Europees Parlement op om snel een akkoord te sluiten over het nieuwe Asiel- en Migratiepact. Vorig jaar september kwam de Commissie met een voorstel. De bedoeling is dat de procedures efficiënter worden. Ook moeten de lidstaten die procedures op elkaar gaan afstemmen. Verder moet een vrijwillig solidariteitssysteem ervoor zorgen dat lidstaten asielzoekers van elkaar kunnen overnemen wanneer er lokaal een opvangcrisis ontstaat. Nederland wil voor het einde van het jaar een akkoord over het Asiel- en Migratiepact.
Terugsturen
Dat is het moeilijkste probleem. Het percentage teruggestuurde asielzoekers is in de hele EU ongeveer 21 procent. Alle landen erkennen dat dit veel te laag is. Tot op heden hebben maatregelen zoals beperking van visa voor toppolitici uit landen waar de asielzoekers vandaan komen, niet geholpen. Premier Rutte denkt niet dat de oplossingen die door Oostenrijk en Nederland worden aangedragen bij de volgende Europese top worden overgenomen. Maar het is een start, zo liet hij na afloop van zijn gesprekken in Brussel weten.
Meer lezen? Neem dan hier een gratis abonnement op onze wekelijkse nieuwsbrief Brussel Peil.