GroenLinks en D66 grootste winnaars onder stemmers in het buitenland

De stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen van Nederlanders in het buitenland zijn geteld. Onder de 26.000 stemmers waren Groenlinks en D66 het populairst. De grote winnaar in Nederland, de BoerBurgerBeweging (BBB) stond niet op de kieslijst in het buitenland.

2 min. leestijd
(Bron foto: Brusselse Nieuwe)

De opkomst onder stemmers in het buitenland lag hoog met 69,5 procent, waar het in Nederland zelf net iets boven de 60 procent lag. GroenLinks is de grootste en behaalde 18,3 procent van de stemmen, gevolgd door D66 met 16,2 procent en de VVD met 14,3 procent. Ook de nieuwkomers, JA21 en Volt, waren populair bij deze groep stemmers, ze kregen respectievelijk 9,1 procent en 7,6 procent van de stemmen.

Opvallend is dat Forum voor Democratie 7 procent van de stemmen behaalde, een veel hoger percentage dan wat ze in Nederland zelf behaalde. Het CDA en de SP scoorden, net als binnen de landsgrenzen, net iets minder dan 4 procent. De Partij van de Arbeid en de Partij van de Dieren deden het iets beter met 8,4 procent en 7,2 procent van de stemmen.

Grondwetswijziging

Het was voor het eerst dat Nederlanders in het buitenland mee konden stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat deden ze op kandidaten voor het kiescollege niet-ingezetenen. Dat kiescollege stemt uiteindelijk op wie in de Eerste Kamer terechtkomt. Dat is vergelijkbaar met wat verkozen Provinciale Statenleden doen, maar zonder de rest van de termijn politieke beslissingen te maken. Stemmen op de Eerste Kamer is dus hun enige taak.

De uitslag liet even op zich wachten omdat de briefstemmen later binnenkwamen. Niet alle postbezorging gebeurt tegelijk. Dit weekend werden in Scheveningen de stemmen geteld op een speciaal stembureau.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie