De techniek-sector bleef lang gespaard in de vergroeningsstrategie van de Europese Unie, maar hier komt dit jaar mogelijk een einde aan. De Europese Commissie maakte goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar hoe zien Nederlandse Europarlementariërs dit? Er liggen plannen klaar om de techniek-sector verduurzamen deze plannen zullen dit jaar gepresenteerd worden. We legden ze voor aan Europees Parlementsleden Roos (JA21), Van Sparrentak (GroenLinks) en Manders (CDA).
De Europese Commissie is al jaren bezig met verduurzamen van de Europese economie. Eurocommissaris Frans Timmermans kwam met de Green Deal het Fit-For-55 pakket. Hierbij moesten de landbouw-, en energiesector al drastisch hervormen. Mogelijk is techniek dit jaar aan de beurt. De Commissie komt met een actieplan voor de circulaire economie, een reeks voorstellen om economische groei los te koppelen van het gebruik van hulpbronnen door het vervaardigen en gebruiken van duurzame, herbruikbare en herstelbare producten:
- Recht op reparatie voor consumenten, dat waarschijnlijk in het najaar gelanceerd wordt. Dit voorstel kan mogelijk fabrikanten verplichten producten te repareren na de garantie.
- Duurzame producten, een voorstel met aanvullende regels om producten duurzamer te maken. Hier vallen ook onder: elektronica en ICT-apparatuur, textiel, meubilair, staal, cement en chemische stoffen.
- Consumentenrechten voor elektronische apparaten. Met als doel de eisen aan energie-efficiëntie van technologische apparaten te verbeteren door de herstelbaarheid van computers te vergroten, de levensduur van zowel computers als batterijen te verbeteren en de aankoop van onnodige opladers te verminderen. Dit voorstel wordt in juli dit jaar verwacht.
Rob Roos (JA21)
Goed idee? “Op dit moment zijn de plannen van de Commissie voor het verduurzamen van techniek nog niet concreet. Dat maakt het lastig om er grote uitspraken over te doen. We kunnen wel stellen dat een wet die fabrikanten strenge voorschriften oplegt, onvermijdelijk zal leiden tot hogere kosten. Van een dergelijke wet worden bedrijven, consumenten en de planeet niet altijd beter.”
Kan (vernieuwende) technologie wel duurzaam? “Het is heel moeilijk om hier generieke regels voor te bedenken. In sommige gevallen is het inderdaad verstandig om een wasmachine te repareren, soms is het toch beter om een nieuwe wasmachine te kopen die bijvoorbeeld energie-efficiënter is. De ervaring leert bovendien dat goedbedoelde voorstellen van de Commissie vaak erg bureaucratisch uitgewerkt zijn, zonder aandacht voor de praktijk.”
Kim van Sparrentak (GroenLinks)
Goed idee? “Ja zeker, onze apparaten zorgen voor heel veel vervuiling. Er zitten veel grondstoffen in, maar we vernieuwen deze apparaten regelmatig. Je hebt meestal een nieuwe telefoon nodig, omdat je batterij het niet meer goed doet en je een betere camera wil. Vervolgens hebben we allemaal zes telefoons in een laatje liggen die het op zich nog wel doen.”
Ook zou het goed zijn als devices langer updates krijgen. “Er zijn genoeg mensen die niet persé het nieuwste van nieuwste willen hebben, maar hun telefoon weggooien omdat er geen update meer beschikbaar is, of omdat de apps niet meer werken.
Kan (vernieuwende) technologie wel duurzaam? “Zeker, wat je kan doen is zeggen: telefoons moeten op zo’n manier gemaakt worden dat je een nieuwe camera of batterij kan plaatsen en het systeem nog steeds goed werkt.”
Toine Manders (CDA)
Goed idee? “De verduurzaming van technologie moet zeker op Europees niveau, anders krijgen we een versnipperde interne markt, waarin ieder land zijn eigen soepje kookt. Door apparaten sneller te laten repareren in plaats van weg te gooien, slaan we twee vliegen in één klap: we voorkomen C02-uitstoot en zijn zuiniger in het verbruik van grondstoffen. Zolang we principes als proportionaliteit en subsidiariteit toepassen, gaan wij onderaan de streep uit van een positief plaatje.”
Kan (vernieuwende) technologie wel duurzaam? “Natuurlijk kan dat, waarom zouden technologie en vernieuwing duurzaamheid uitsluiten? Wij geloven juist dat technologie en innovaties hard nodig zijn om duurzaamheid mogelijk te maken. Denk aan elektrische auto’s en fietsen, bijvoorbeeld.”