De Nederlandse topambtenaar bij de Europese Commissie Gert Jan Koopman ligt onder vuur. Nieuwswebsite Politico stelde vragen aan de Commissie over een hotel op Bali dat in het bezit is geweest van Koopman. Het hotel zou nu in handen zijn van zijn vrouw, maar Politico vermoedt. belangenverstrengeling.
Belangrijke positie
Koopman is de tweede man van de zogeheten ‘DG NEAR’. Vergelijk het met een ministerie, maar dan op Europees niveau. Na de Hongaarse Eurocommissaris Olivér Várhelyi is hij de op een na belangrijkste ambtenaar in de Commissie die zich bezighoudt met de uitbreiding van de Europese Unie. Een positie die vooral nu, door de oorlog in Oekraïne, belangrijk geworden is. Het land is immers lidmaatschap beloofd.
Ambtenaren binnen de Commissie mogen niet meer dan 10.000 euro per jaar bijverdienen. Het probleem is dat ambtenaren niet verplicht zijn aan te tonen hoeveel ze precies verdienen. Daarnaast controleert de Europese Commissie niet zelf of er belangenverstrengeling is. Het is aan de ambtenaren en medewerkers zelf om aan te geven wanneer daarvan sprake zou kunnen zijn.
De zoveelste
De aantijging tegen Koopman is niet de eerste binnen de Europese Commissie de afgelopen tijd. Eerder nog stapte de Estlandse Henrik Hololei op. Hij bleek gratis vluchten geaccepteerd te hebben van Qatar Airlines. Dat deed hij precies in een periode waarin hij met het land aan het onderhandelen was.
Het is dus zoveelste scheur in de al broze muren van de Brusselse instituten. Na Hololei en Qatargate is Brussel druk bezig nieuwe regels te maken. De instituten moeten eerlijker en transparanter. De Commissie kwam vorige week nog met een voorstel. Het wil dezelfde regels voor alle instituties. Het voorstel wordt nog verre van geprezen. Critici noemen het tandeloos, een papieren tijger, want als de regels niet nageleefd worden kan er volgens de Europese verdragen niet gestraft worden.