Geopolitiek en klimaatdoelen: gaan die twee wel samen?

Nu de Europese Unie in paniek op zoek is naar alternatieven voor Russisch gas, lijkt het soms alsof de klimaatdoelen vergeten worden. De Tweede Kamer trommelde daarom minister van Energie Rob Jetten (D66) en Green Deal-kabinetschef Diederik Samsom op voor een motiverend woordje.

3 min. leestijd

Wat doe je als Tweede Kamer wanneer half Den Haag in Egypte zit voor de klimaattop, maar je wel vragen wil stellen aan Rob Jetten en Diederik Samsom? Dan organiseer je dat gesprek gewoon op locatie.

Elk nadeel heb zijn voordeel

“Verspil nooit een goede crisis”, met die quote van de Britse premier Winston Churchill begint Jetten zijn betoog. Net zoals Churchill na het einde van de Tweede Wereldoorlog inzag, is onze energieminister van mening dat de oorlog in Oekraïne ook kansen biedt. Nog nooit zat er namelijk zoveel haast achter de verduurzaming van onze economie. 

“Toch maakt dit het op de korte termijn lastig om onze klimaatdoelen te behalen”, vertelt Jette. Hij voelt zich er ongemakkelijk bij dat hij een beroep moest doen op kolencentrales om de terugval van het Russische gas te compenseren. Ook ziet hij met lede ogen aan hoe geld dat voor groene investeringen had gebruikt kunnen worden, nu naar koopkrachtondersteuning gaat om gezinnen door de energiecrisis heen te loodsen. 

Maar dat betekent niet dat Jetten de toekomst somber inziet. “Deze oorlog in Oekraïne moeten we als een wake-upcall zien”, verklaart hij. Ook al doet het nu pijn, als we de crisis aangrijpen om op de langere termijn in groene energie te blijven investeren, komt de Europese energievoorziening er kosteneffeciënter en onafhankelijker uit, volgens Jetten. 

Langetermijnvisie

Ook Green Deal-kabinetschef Diederik Samsom kijkt ondanks alles positief naar de toekomst: “Tijdens deze klimaattop hoor je van alle kanten dat de EU terugkomt op haar klimaatdoelen door de oorlog in Oekraïne. Maar als je naar het bredere plaatje kijkt, verhogen we onze klimaatambities alleen maar.”

Zo vertrouwt Samsom toe dat het doel om de Europese CO2-uitstoot met 55 procent te verminderen tegen 2030 hoogstwaarschijnlijk overtroffen gaat worden met een vermindering van 57 procent. “En dat zelfs terwijl lidstaten nu op de korte termijn naar vervuilende noodoplossingen grijpen zoals elektriciteitscentrales op kolen”, vertelt Samsom. Toch vindt ook hij het pijnlijk dat het equivalent van twee derde van de Nederlandse energieconsumptie op dit moment via kolen wordt opgewekt: “Daar moeten we echt zo snel mogelijk mee stoppen.”

Daarom snapt Samsom waarom je cynisch zou worden van de huidige ontwikkelingen: “Bij grote crisissen is klimaat het eerste beleidsdomein dat sneuvelt. Leiders hebben simpelweg het gevoel dat ze op dat moment wel belangrijkere zaken aan hun hoofd hebben.” Volgens Samsom zijn de tijden echter veranderd: “Tien jaar geleden zou klimaat inderdaad meteen van de agenda zijn gehaald. Maar vandaag zie ik dat landen veel beter samenwerken om op crisissen te reageren.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie