Gentiloni bezoekt Nederland: Rotterdamse haven en Den Haag

De Italiaanse Eurocommissaris Paolo Gentiloni, belast voor economische en financiële zaken, is vandaag in Nederland. Gentiloni start in de Rotterdamse haven, waar hij de douane bezoekt.

1 min. leestijd
Famous old railroad bridge De Hef in the evening in Rotterdam

De EU werkt aan een nieuw douanebeleid, maar dit is niet de hoofdreden van Gentiloni’s bezoek, vertelt een woordvoerder. Hij wil in Rotterdam vooral te weten komen welke impact Russische sancties op de haven hebben. In de haven spreekt hij met Aukje de Vries, staatssecretaris Toeslagen en Douane (VVD).

Over de impact van Russische sancties op de Rotterdamse haven publiceerde het Financiële Dagblad gisteren. Volgens de zakenkrant hebben de sancties een “licht effect gehad op de overslag in de Rotterdamse haven”. ‘Overslag’ betekent: het verplaatsen van goederen. Die totale overslag daalde sinds het uitbreken van de oorlog met 1.4 procent.

Herstelplan

’s Middags spreekt Gentiloni met minister van Financiën Sigrid Kaag en met premier Rutte in Den Haag. Onderwerp van gesprek? Het Stabiliteits- en Groeipact, een regeling die begrotingsproblemen wil voorkomen. Ook het herstelplan – een plan dat Europese landen moeten indienen om financiële steun krijgen voor de economische schade vanwege de pandemie – staat op het programma. Nederland diende als enige Europese land nog geen ideeën voor dit herstelplan in. Gentiloni bespreekt met Kaag en Rutte vandaag hoe en wanneer dit moet gebeuren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie