Gemengde gevoelens bij uitkomst klimaattop

3 min. leestijd
(210715) — BRUSSLES, July 15, 2021 (Xinhua) — European Commission Executive Vice-President Frans Timmermans attends a press conference on the “Carbon Border Adjustment Mechanism” in Brussels, Belgium, July 15, 2021. The European Commission on Wednesday unveiled a comprehensive roadmap for realizing the European Union’s (EU) ambitious target of reducing its net greenhouse gas emissions by at least 55 percent from 1990 levels by 2030 and to become climate-neutral by 2050. (European Union/Handout via Xinhua) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

De eerste reacties op het klimaatakkoord in Glasgow stromen binnen. Gisteravond kwamen de bijna 200 deelnemende landen na ruim twee weken onderhandelen tot een akkoord. Het doel is een wereldwijde aanpak van klimaatverandering en het terugdringen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen verbeteren. Maar is het genoeg en kunnen we hiermee aan de slag? 

Teleurgesteld

Voorzitter van de klimaattop, Alok Sharma, hield gisteravond met een brok in de keel de slotverklaring. Dit kwam vooral door het afgezwakte karakter van de verklaring: onder druk van China en India zijn bepaalde klimaatambities teruggeschroefd. 

Zo staat er in de slotverklaring dat er wordt gewerkt aan het verminderen van het gebruik van steenkool in plaats van een volledige stop, zoals eerder werd overeengekomen. Voor milieuorganisaties en de groene partijen is de eindnoot van de top dan ook in veel opzichten een mislukking.

Europees Parlementslid Bas Eickhout (GroenLinks) stelt dat er een gat is tussen de oorspronkelijke ambities en de uiteindelijke beloftes die nu op tafel liggen. De volledige reactie van GroenLinks kun je hier terugvinden.

Tevreden maar ook waakzaam

Tijdens de persconferentie van donderdag stelde Peter Liese, het hoofd van de vertegenwoordiging van het Europees Parlement in Glasgow: “Het glas is meer dan halfvol, maar we moeten beseffen dat er nog heel veel werk aan de winkel is”. 

Diezelfde boodschap gaf premier Rutte zojuist mee in reactie via Twitter: 

Greenpeace Nederland kritisch

Dewi Zloch, klimaat- en energie-expert bij Greenpeace Nederland, is kritisch: “Het is slap, het is zwak en het 1.5 graden-doel is nog maar net in leven, maar er is een signaal afgegeven dat het tijdperk van fossiele brandstoffen ten einde loopt. En dat is belangrijk.”

Volgens Zloch zijn veel toezeggingen doorgeschoven naar volgend jaar. Wel is er vooruitgang geboekt op het vlak van adaptatie, waarmee wordt bedoeld dat alle deelnemende landen ondersteund moeten worden om de klimaatverandering van een antwoord te voorzien. Al is de steun van de rijke landen voor de armere landen nog altijd ondermaats, concludeert Zloch.

Timmermans blij

Eurocommissaris Timmermans denkt daar anders over, hij is opgelucht. Tijdens de persconferentie van donderdag benadrukte hij het belang van de toezegging van 100 miljoen euro door de Europese Commissie aan het fonds over klimaatadaptatie voor arme landen.

“We moeten de internationale klimaatfinanciering opschroeven en een kader voor de uitvoering ervan creëren. Het fonds voor klimaatadaptatie kan daarbij een sleutelrol spelen en daarom ben ik blij dat ik kan aankondigen dat de Europese Commissie 100 miljoen euro uittrekt voor het fonds, om de ontwikkelingslanden te steunen”. 

Op de deal die gisteravond werd bereikt, reageerde Timmermans: