Geld voor Nederlandse energiebedrijven, milieuorganisaties niet blij

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Unie steunt energieprojecten die duurzaam en klimaatneutraal zijn. Maar niet elk energiebedrijf krijgt steun. Het Europees Parlement stemde maandag over de lijst met projecten die een plaatsje krijgen op deze felbegeerde lijst (TEN-E richtlijn). Want als je met je bedrijf op deze lijst staat, krijg je subsidie van de Europese Unie en kan je makkelijker vergunningen aanvragen. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen is tevreden met de uitkomst. Hij ziet veel kansen voor Nederland. Milieuorganisaties zijn echter wat minder enthousiast.

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen, ziet veel kansen voor Nederland om hieraan ook te verdienen. “De nieuwe, toekomstgerichte projecten passen bij de potentie van de Noordzee voor grootschalige duurzame elektriciteitsproductie, lege gasvelden voor de kust voor de opslag van CO2 en de Nederlandse infrastructuur die geschikt gemaakt kan worden voor de transport van waterstof.”

Terwijl Berendsen voor deze plannen stemde stonden demonstranten van ‘Friends of the Earth Europe’ te protesteren tegen het besluit. Volgens de organisatie steunt de Europese Unie op deze manier fossiele brandstofbedrijven. De lobby van fossiele bedrijven zou nog steeds sterk aanwezig zijn.

Het ligt allemaal iets genuanceerder volgens de CDA-politicus. “Milieuorganisaties willen dat we morgen al op alleen zon- en windenergie draaien. Maar dat kan niet, want dan kunnen we onze burgers niet garanderen dat ze te allen tijden elektriciteit hebben. We hebben deze bedrijven nog nodig tijdens de overgang naar groene energie.”

In het besluit staat dat projecten gelinkt aan aardgas die al begonnen zijn nog worden afgerond. Ook in Nederland lopen er nog zo’n 17 van dit soort projecten. Berendsen geeft toch de voorkeur aan deze vorm van aardgasenergie omdat het zorgt dat we in geen beroep hoeven te doen op kolen, want dat stoot nog meer CO2 uit.

Tot frustratie van milieuorganisaties zal de EU vooralsnog een beroep doen op de zogenaamde blauwe waterstof. Dit is gas, maar tijdens de productie wordt de CO2-uitstoot afgevangen. Het einddoel: groene waterstof (energie uit hernieuwbare bronnen) is dus nog niet helemaal in zicht.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie