Geen producten die bijdragen aan ontbossing meer op Europese markt

Het Europese Parlement en de lidstaten zijn dat dinsdagochtend overeengekomen.

2 min. leestijd
A pine forest is clearcut save for a small island of trees

Bedrijven die hun producten in de EU willen verkopen moeten ervoor gaan zorgen dat hun producten zowel binnen als buiten de EU niet hebben bijgedragen aan ontbossing. Het gaat om onder andere producten als cacao, koffie, soja, palmolie, hout, rundvlees en rubber. 

De nieuwe wetgeving moet ontbossing tegengaan. Daarmee wordt het klimaat bespaard van nog meer uitstoot van broeikasgassen, maar wordt ook de biodiversiteit beschermd.

GroenLinks

Europarlementariër van GroenLinks, Bas Eickhout, noemt het een grote stap. “Al jaren beloven overheden wereldwijd om ontbossing een halt toe te roepen, maar daarvan is tot nu toe weinig terechtgekomen. Daarom moeten we als Europa zelf onze verantwoordelijkheid pakken en onze handelsmacht inzetten om in andere landen ontbossing tegen te gaan.”

Hoewel het Parlement tijdens de onderhandelingen de lijst van producten die aan de voorwaarden moeten voldoen, wist uit te breiden, is dat alleen niet genoeg volgens Eickhout. “Helaas hebben we de wetgeving nu niet kunnen verbreden naar andere belangrijke natuurgebieden, zoals savannes en moerassen. Daar zal volgend jaar naar gekeken worden.”

Klimaatverandering

Het voorstel maakt deel uit van een breder plan van de Europese Commissie om ontbossing tegen te gaan. Daarin gaat de Europese Commissie in gesprek met zowel consumerende als producerende landen en wil het de industrie stimuleren om beter met natuurlijke grondstoffen om te gaan. 

Bedrijven moeten gaan verklaren dat de bestanddelen van hun producten niet bijdragen aan het verwoesten van bos. Doen de producten dat wel, dan moeten ze een boete betalen. Handhaven gaat de EU doen door gebruik te maken van satellietfoto’s. Bedrijven leveren zelf informatie over locaties waar hun producten vandaan komen. Als die locaties liggen op plekken waar veel bomenkap plaatsvindt, wordt er extra gecontroleerd.

De Europese wet moet nog door het voltallige Parlement en de EU-lidstaten goedgekeurd worden voordat de regels in werking treden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie