Fraudewaakhond OLAF: ‘EU moet 426 miljoen terugvorderen’

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese fraudewaakhond OLAF raadt de EU aan om 426,8 miljoen euro terug te vorderen. Uit zo’n 250 afgeronde onderzoeken uit 2022 blijkt dat er met Europees geld gefraudeerd werd. Tegelijkertijd zou OLAF ervoor gezorgd hebben dat bijna 200 miljoen euro niet verkeerd besteed werd.

Fraudewaakhond

OLAF is een Europese instantie die controleert of er geen fraude plaatsvindt met Europees geld. Dat kan variëren van zaken waarin projecten te veel geld ontvingen, projecten die Europees geld niet volgens de afspraken uitgaven of projecten die veiligheidsregels van de EU niet volgden. Als de fraudewaakhond fouten ontdekt, raadt het de betrokken instanties aan het uitgegeven geld terug te vorderen.

Fraudezaken

Zo kreeg een afvalverwerkingsbedrijf in Hongarije Europees geld. De fraudewaakhond ontdekte dat het het bedrijf geld uitgaf aan zaken die het niet van tevoren aangegeven had. Ook schond het bedrijf EU-veiligheidsregels. Dat leidde zelfs tot het afbranden van een van de verwerkingsplekken. OLAF heeft de Europese Commissie aangeraden 11 miljoen euro van het bedrijf terug te vorderen.

Ook assistenten in het Europees Parlement ontkwamen niet aan de OLAF’s argusogen. Assistenten van Europarlementariërs kregen onterecht een reisvergoeding betaald met Europees geld. Dat mag niet, zegt de Europese fraudewaakhond, dus moet er 250.000 euro teruggevorderd worden.

Naast dit soort zaken houdt de fraudewaakhond ook de handel met Rusland in de gaten. Hoewel er al tien sanctiepakketten in werking zijn, wordt er nog steeds in het geheim gehandeld met Rusland. OLAF kwam een tussenpersoon in Wit-Rusland op het spoor die een nieuwe handelsroute opzette. Daardoor kon hij toch Europese producten Rusland binnensmokkelen. De route is inmiddels gesloten.