Frans Timmermans officieel verkozen tot lijsttrekker combinatie PvdA/GroenLinks

2 min. leestijd
(Bron foto: Europese Commissie)

Frans Timmermans is definitief verkozen tot lijsttrekker van de lijst PvdA/GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen van november. 91,8 procent van de stemmende leden keurden zijn kandidaatschap goed. De stemming was een formaliteit, Timmermans was de enige kandidaat.

“Ik wil het vertrouwen herstellen. In elkaar en in de overheid. Dat is onze belangrijkste opdracht nu. De uitdagingen waar Nederland voor staat zijn groot, heel groot”, zegt Timmermans.

Eurocommissaris

Om lijsttrekker te worden verlaat Timmermans zijn positie als Eurocommissaris en rechterhand van voorzitter Ursula von der Leyen in Brussel. Deze week besluit het kabinet wie ze voordragen ter vervanging. Dat moeten minstens twee mensen zijn van wie minimaal één vrouw. Von der Leyen kiest dan wie ze in haar kabinet wil hebben.

Tot nu toe zijn de namen gevallen van demissionaire ministers van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en van Defensie Kajsa Ollongren, maar ook van demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag.

Lange carriere

Frans Timmermans (62) heeft al een lange carrière achter de rug. Hij was ooit Tweede Kamerlid voor de PvdA, werd minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en zit nu al bijna tien jaar in Brussel. Hier was hij eerst Eurocommissaris in het kabinet van de Luxemburger Jean-Claude Juncker en daarna van de Duitse Ursula von der Leyen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie