Forum voor Democratie wil af van de euro en minder EU

Minder EU. Dat is de kern van het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie voor de aankomende Europese verkiezingen. Weg met de euro, grip op migratie en het klimaatakkoord de deur uit.

3 min. leestijd
(Bron foto: verkiezingsprogramma FvD)

Het duurde even, maar hij is er. Het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie voor de Europese Parlementsverkiezingen van juni dit jaar. Met het eurokritische programma ‘Pro Europa, dus tegen de EU’ roept FvD op tot een Europa van soevereine natiestaten. “We zijn dol op ons continent”, stelt de partij. “Maar we geloven niet in een bureaucratische superstaat-in-wording.”

FvD maakt zich boos over hoe de EU problemen van de afgelopen jaren aangepakt heeft. Steeds meer EU, vindt de partij. En dat staat volgens FvD in schril contrast met de stem van de Nederlanders. Die stemde in 2005 bijvoorbeeld tegen een Europese Grondwet en in 2016 tegen het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Toch kwamen ze er, de eerste in de vorm van het verdrag van Lissabon, de andere werd ietsje afgezwakt toch aangenomen.

Weg met de euro

De euro is volgens FvD een oplossing voor iets wat geen probleem was. Het veroorzaakt nu alleen maar ruzie en conflicten. De gezamenlijke munt die de eurolanden gebruiken, zorgt er volgens de partij voor dat de Italiaanse economie stagneert en noordelijke landen voor zuidelijke landen in moeten springen.

Wat FvD betreft komt er een referendum over de euro zodat Nederlandse burgers hun stem erover kunnen laten horen. Ook zonder referendum wil de partij van de Europese munt af. Verder moet Nederland niet meer deelnemen aan Europese potjes met geld, waar vooral zuidelijke EU-landen van profiteren.

Migratie

Asielzoekers zetten Nederland onder druk, stelt FvD. Volgens de partij treden migranten nauwelijks toe tot de arbeidsmarkt en door hun leerachterstanden belasten ze het onderwijs te veel. De partij legt de schuld bij de EU en haar ‘opengrenzenbeleid’. “Door de EU zijn we volkomen weerloos geworden tegen massale immigratie”, zegt het programma.

Forum wil een einde aan het Schengenverdrag. Daarmee mogen Europese burgers nu over de grens werken en kunnen goederen en kapitaal zonder problemen internationaal verhandeld worden. Daarnaast wil FvD dat de EU landen als Italië steunt wanneer ze weigeren migrantenboten aan land te brengen.

Klimaatakkoord

Ook op het gebied van klimaat moet de EU, volgens FvD, alle teugels loslaten. Vooral het klimaatakkoord uit 2015 ziet de partij niet zitten. FvD noemt de doelen van het klimaatakkoord, dat Europa in 2050 CO2-neutraal moet maken ‘absurd’. Het kost miljarden, stelt de partij, en dat voor maar een minimale verandering in temperatuur.

De kosten zijn te hoog dus trekt Nederland zich terug uit het klimaatakkoord. In plaats daarvan wil FvD dat Europa gewoon doorgaat met fossiele brandstoffen. “Net als de rest van de wereld”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie