Voor het eerst debatteerden de Landbouw-woordvoerders in het Europees Parlement over ‘Fit for 55’- de klimaatplannen die Eurocommissaris Frans Timmermans in juli presenteerde. Met deze strategie wil de EU-commissaris de CO2-uitstoot in de Europese Unie met 55% verlagen ten opzichte van 1990. De landbouw moet bovendien tegen 2035 klimaatneutraal zijn. De EU stelt dus hoge eisen voor de toekomst maar trekt ook veel bevoegdheden naar zich toe. Willen we dat in Nederland wel?
Aan de lijn
Bert-Jan Ruissen (SGP) meent van niet: “De redenering is vooral dat klimaat en energie iedereen aangaat en dat de Europese Unie daarom maar alles aan moet sturen. We vinden dat een enorme uitholling van het subsidiariteitsbeginsel”. De partij wil dus niet dat Europa zich ermee bemoeit en stelt bovendien dat de plannen van Eurocommissaris Timmermans te ambitieus zijn.
Die plannen wel zijn haalbaar, mits we iedereen meekrijgen. Dat lijkt de inzet van Annie Schreijer-Pierik. “Er is een goede aftrap gegeven, maar hoe nemen we boeren en tuinders mee?”, vraagt de Europarlementariër van het CDA.
Te ingewikkeld
“Wie van een afstandje kijkt naar de klimaatplannen die nu op tafel liggen, moet wel vaststellen dat het hele probleem top-down wordt aangepakt, en ook nog eens heel ingewikkeld, met subdoelen en regels binnen de doelstellingen”. Het is onnodig complex en daardoor verliezen we flexibiliteit, aldus Ruissen.
“Wat ik merk is dat de focus vooral ligt op de doelen, terwijl ik denk dat we veel meer op instrumenten en hulpmiddelen moeten inzetten. Hoe helpen we de boeren zodat ze een bijdrage kunnen leveren aan het reduceren van uitstoot en hoe zorgen we ervoor dat hun inkomen op peil blijft?” besluit Ruissen.
De Commissie industrie, onderzoek en energie (ITRE) zal later vandaag ook een hoorziting houden over de ‘Fit for 55’-plannen. Het debat, waar ook experts uit de bedrijfssector en academici aanwezig zullen zijn, is hier te volgen vanaf 13:45.