Brussel klaart de lucht in Den Haag 

55% minder uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 in de Europese Unie tegen 2030, dat is de essentie van het “Fit for 55”-pakket. Het vormt de tussenstap naar de groene eindhalte: een klimaatneutraal Europa in 2050. De klimaat-, energie- en vervoerswetgeving aanpassen is geen gemakkelijke opdracht en daarom trekken twee Brusselse kopstukken naar Den Haag om de plannen toe te lichten. Fit for what?

2 min. leestijd
Coal Power Plant Niederaussem

In de commissie Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer praten Europarlementariërs Esther de Lange (CDA) en Mohammed Chahim (PvdA) maandag Kamerleden bij over CO2-vermindering. De Lange is momenteel ‘chef klimaatplannen’ bij de grootste partij in het Europees Parlement (de Europese Volks Partij met christendemocratische partijen als het CDA) en Chahim werkt als onderhandelaar aan plannen voor een koolstofheffing (CBAM) aan de grens waarmee producten uit landen buiten Europa, die niet CO2-neutraal zijn gemaakt, een extra heffing krijgen. 

Eén akkoord

Het Europees Parlement en de Europese Raad proberen nu een akkoord te bereiken over de “Fit for 55”-plannen, daarbij merkt Chahim op dat niet alleen deze Europese instellingen maar ook de 27 lidstaten akkoord moeten gaan met het gehele pakket en niet met delen daarvan. 

“De wetten waar we mee te maken hebben zijn enorm aan elkaar verbonden. Het is onmogelijk geïsoleerd op 1 wet te werken, wetsvoorstellen verwijzen namelijk ook naar elkaar. Je moet dan ook positie innemen over de andere wetten voor je een akkoord kan bereiken. Een akkoord over het geheel, dan komt het goed.”

Geen kersen plukken

Er mag dan ook geen ‘cherrypicking’ plaatsvinden waarbij bepaalde elementen meer aandacht krijgen en andere niet. De grote dossiers? “Een koolstofheffing aan de grenzen (CBAM), de handel in emissierechten en het sociaal klimaatfonds dat huishoudens tegemoet wil komen om de gevolgen van de klimaatmaatregelen te beperken.”

En ja dat gaat geld kosten, weet Chahim: “Er zal wat geld van West naar Oost gaan, maar Nederland haalt hier veel uit. We moeten onderhandelen over het hele pakket want we willen naar een ander energiesysteem en daar geleidelijk naar transformeren met zo laag mogelijke kosten.”

De Lange vult aan: “We stellen iets voor dat mensen aanspoort om actie te ondernemen, een goede prikkel om beter om te gaan met het klimaat. Maar voor hen bij wie de prikkel te hard aankomt, wordt compensatie voorzien.”

55% minder uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 in de Europese Unie tegen 2030, dat is de essentie van het “Fit for 55”-pakket. Het vormt de tussenstap naar de groene eindhalte: een klimaatneutraal Europa in 2050.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie