Financiert Brussel straks treinverbinding Zwolle-Münster?

Europarlementariërs van het CDA, de PvdA en de VVD willen dat er een spoorverbinding tussen Zwolle en Münster komt. Daarvoor zoeken ze steun om Europese subsidies binnen te halen.

2 min. leestijd
Young businesswoman talking on cell phone while using laptop in a train.

Een efficiënt Europees spoorwegnetwerk: het is van essentieel belang als Brussel de Europeaan wil overtuigen om minder te gaan vliegen. Vandaar de Europese Commissie haar plannen om te investeren in het Europees transportnetwerk TEN-T. Dat moet alle grote Europese steden tegen 2030 via het spoor met elkaar verbinden.

Nederland wil graag dat de veelbesproken Lelylijn, een hogesnelheidsverbinding tussen Groningen en Lelystad, mee wordt opgenomen in dat Europees transportnetwerk. Het kabinet diende daar deze zomer de plannen voor in bij de Europese Commissie. 

Subsidie

Europarlementariër van het CDA, de PvdA en de VVD pleiten er echter voor om ook een treinverbinding tussen Zwolle en het Duitse Münster toe te voegen aan dat Europese spoorwegnetwerk. “Deze verbinding is de ontbrekende schakel in een directe treinverbinding met onze oosterburen”, vertelt Europarlementariër Tom Berendsen. “Opname in het Europese netwerk biedt perspectief voor belangrijke investeringen zoals het wegnemen van stootblokken (blokkades op het einde van het spoor) bij Enschede en het elektrificeren van het spoor tussen Enschede en Münster.”

Het belang van opname in dat Europees transportnetwerk is eenvoudig: projecten die die status hebben, kunnen Europese subsidies aanvragen. Met momenteel 25,8 miljard euro in de Europese subsidiepotten voor transport valt er duidelijk genoeg te halen in Brussel. 

Voor we weten of er witte rook komt voor de nieuwe treinverbinding, gaan we nog wel even moeten wachten. Allereerst zal er namelijk een meerderheid in het Europees Parlement bereikt moeten worden om Zwolle-Münster aan het Europees netwerk toe te voegen. Daarna moeten ook de EU-lidstaten het plan nog goedkeuren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie