Experts willen dat vee beter beschermd wordt tegen de wolf

1 min. leestijd
Bron foto: iStock

De wolf is Den Haag nog niet uit. In een rondetafelgesprek van de Tweede Kamer is uitgebreid gediscussieerd over het hete hangijzer. Er werd vooral gepraat met experts over de toekomst van de wolf in Nederland. 

Een thema dat vaak terugkwam: het beschermen van vee tegen wolven. Daarbij werden de drie h’s genoemd: herders, hekken en honden. Ecologen stellen ook dat er snel werk van moet worden gemaakt, want de wolven moeten niet doorkrijgen dat het vee een makkelijkere prooi is. Op dit moment kan de wolf het vee vaak makkelijk bereiken. In 97 procent van alle schadegevallen door wolven, waren geen maatregelen genomen om de wolf te weren (zoals een hek). Dit zou wettelijk wel moeten. Dierenbeschermers vinden het wrang dat de boeren die hun dieren niet goed beschermen, alsnog alle schade vergoed krijgen.

Nederland maakt overigens geen gebruik van de mogelijkheden die de Europese Commissie biedt. Projecten die boeren tegen de wolf beschermen, kunnen rekenen op geld uit Brussel. Bijna alle kosten kunnen vergoed worden. Veel landen maken daar gebruik van, maar Nederland tot nu toe nog niet.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie