Europol en EU-drugsagentschap gaan samen strijd aan met drugscriminelen

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De EU wil drugscriminaliteit harder aanpakken. De drugsmarkt in de Europese Unie is zo’n 31 miljard euro waard. Ook in Nederland is er een grote markt voor wiet, cocaïne en xtc. Zo’n 24 procent van de volwassenen heeft wel eens wiet gerookt. Xtc is ooit door 10 procent van de Nederlandse volwassenen gebruikt en cocaïne door iets meer dan 6 procent.

De activiteiten van drugsproducenten, smokkelaars en dealers zorgen voor grote problemen, stelt de Europese Commissie. “Drugs zorgen voor geweld, verslaving, overdosis en dood”, zegt Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson in een speciale briefing voor journalisten.

Europol, dat Europese opsporingsdiensten ondersteunt bij internationale onderzoeken, gaat samenwerken met het Europese drugsagentschap. Het agentschap brengt de handel van drugs en verslavingen in de EU in kaart. Samen gaan ze proberen een beter beeld te krijgen van de drugsmarkt. Hoeveel de EU binnenkomt en waar de meeste vraag is. Daarmee hoopt de EU eerder in te kunnen grijpen door bijvoorbeeld de aankoop van belangrijke grondstoffen voor de productie van drugs te dwarsbomen.

Europol-baas Catherine de Bolle noemt het gevecht tegen drugscriminaliteit een moeilijke strijd. “Maar we maken vooruitgang. We onderscheppen grote hoeveelheden en arresteren grote spelers in het drugscircuit.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie