Europese wet cyberbeveiliging moet ook zonnepanelen veiliger maken

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De brandweer roept na een verwoestende woningbrand in Arnhem op tot nieuwe bouwregels voor zonnepanelen. Nu zonnepanelen steeds vaker voorkomen, komen ook steeds meer gevaren aan het licht. Naast bijvoorbeeld brandgevaar, ook het gevaar dat ze gehackt worden. Zonnepanelen zijn vaak verbonden met het internet, maar slecht beveiligd.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens ijvert daarom voor nieuwe Europese wetgeving rond de internetbeveiliging van zonnepanelen. Onder de Cyber Resilience Act, de EU-wet die de cyberbeveiliging moet verbeteren, is het bijvoorbeeld niet meer toegestaan dat apparaten die met het internet verbonden zijn, gebruikmaken van een standaardwachtwoord.

Dat moet voorkomen dat grote aantallen zonnepanelen tegelijkertijd worden gehackt. Ook komen er scherpere regels voor leveranciers van zonnepanelen om de stabiliteit van het Europese elektriciteitsnet aan te scherpen.

Aanvallen

Onlangs werden Amerikaanse overheidsinstanties geraakt door cyberaanvallen van Russische hackers. Daarbij werd belangrijke cyberinfrastructuur uitgeschakeld en dreigden hackers de apparatuur pas weer in te schakelen zodra er een behoorlijke som geld betaald werd. Ook in Nederland is dit de afgelopen jaren vaker voorgekomen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces vind je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie