Europese Ombudsman voorzichtig positief over anticorruptieplannen Europees Parlement

De Europese Ombudsman Emily O’Reilly reageert per brief op de voorstellen van Parlementsvoorzitter Roberta Metsola die de reputatieschade moeten tegengaan die Qatargate veroorzaakte.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

“Een schandaal van dit kaliber is een geschenk voor diegenen die de EU willen beschadigen”. De Europese Ombudsman Emily O’Reilly valt meteen met de deur in huis. “Ook al gedraagt de grote meerderheid van de Europarlementariërs zich voorbeeldig, door de slappe ethische regels kunnen zij die dat niet doen de democratisch waarden van de EU ondermijnen.”

Nadat bleek dat verschillende Europarlementariërs zich hadden laten omkopen door Qatar en Marokko, zag de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola zich genoodzaakt om de interne integriteitsregels grondig te herzien. Ombudsman O’Reilly reageert voorzichtig positief op Metsola’s eerste kladversie met voorstellen. 

O’Reilly is vooral groot voorstander van Metsola’s plan om Europarlementariërs een ‘afkoelperiode’ te geven. Wanneer ze stoppen met werken voor het Parlement zouden ze daarbij een tijd lang niet voor lobbyisten mogen gaan werken. De Ombudsman zelf had in het verleden al vaker aangedrongen op zo’n afkoelperiode.

Kritiek

Desondanks is er ook ruimte voor een kritische noot. Zo benadrukt O’Reilly dat het belangrijk is om strengere ethische regels te hebben, maar dat er ook iemand moet zijn die daarop toeziet. De adviesgroep van Europarlementariërs die daar op dit moment voor verantwoordelijk is, zou volgens de Ombudsman slechts “beperkte macht” hebben. O’Reilly roept daarom op om meer budget voor de adviesgroep vrij te maken en hen ook de mogelijkheid te geven om proactief onderzoeken te starten naar inbreuken op de integriteitsregels. 

Een ander verbeterpunt ziet de Ombudsman in het voorstel om afspraken tussen Europarlementariërs en lobbyisten openbaar te maken. O’Reilly vindt dat dit ook moet gelden voor parlementaire medewerkers. 

Tot slot benadrukt de Ombudsman dat de agenda van Metsola’s hervormingsplannen wel wat transparanter mag worden. Zo weten we nog niet wanneer Metsola met een vervolg komt op de kladversie van deze anticorruptiemaatregelen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie