Europese lidstaten: ‘Hou ruimtevaart veilig’

1 min. leestijd
Beautiful view of the Earth from space

Europese lidstaten willen samenwerken om ruimtevaart veiliger te maken. Banen rond de aarde, waar satellieten vliegen, raken steeds voller met puin. Dat kunnen kapotte satellieten zijn of delen daarvan. Die blijven rondvliegen en zijn een risico voor satellieten of raketten die de ruimte in willen.

De lidstaten willen dus samen optrekken in het opsporen en identificeren van puin in de ruimte. Dat moet gebeuren in samenspraak met het EU-Agentschap voor het ruimtevaartprogramma en een Europees systeem dat de ruimte-infrastructuur bewaakt.

De ruimte moet immers voor iedereen vrij blijven om te verkennen, vinden de EU-lidstaten. Ze vragen de Europese Commissie dus om regels uit te werken die ervoor moeten zorgen dat ruimtevaart veilig blijft.

Er bestaat al langer de angst dat ruimtevaart op een gegeven moment niet meer mogelijk gaat zijn. Er zijn nu zo veel satellieten in de ruimte die soms op elkaar botsen dat er constant puin op hoge snelheid langs de aarde schiet. Als dat in de te grote mate gebeurt, kunnen raketten niet meer veilig opstijgen. Geraakt worden door ook maar kleine deeltjes van dat puin kunnen in de ruimte catastrofale gevolgen hebben.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie