Europese liberalen halen Oekraïense en Georgische partijen binnen

Na het EVP-congres in Rotterdam komen ook de Europese liberalen en democraten samen. In het Ierse Dublin komen begon vandaag officieel het partijcongres van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66) was erbij.

2 min. leestijd

Energievoorziening en de oorlog in Oekraïne.

De grote onderwerpen op het congres van Europese liberalen van vrijdagmiddag zijn niet verrassend te noemen, maar tonen wel het belang aan van de Europese energiecrisis en wijzen de weg naar de toekomst. Tot de ALDE, de alliantie van liberalen en democraten in Europa, behoort zowel de VVD als D66. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland staat centraal, die met de onlangs afgekondigde boycot op Russische olie ook gevolgen heeft voor Nederland en Nederlandse bedrijven. 

Aanvankelijk stond het congres ook op de agenda van minister van financiën Sigrid Kaag (D66). Maar doordat zij verhinderd werd, werd het stokje overgedragen aan Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66). Over de energievoorziening zei hij dat “we alle in Europa beschikbare schone energiebronnen nodig hebben om vooruit te komen.”

De Estlandse Eurocommissaris Kadri Simson benadrukte: “Wij kunnen niet afhankelijk zijn van de invoer van fossiele brandstoffen.” Want “om de baas te zijn over onze politieke keuzes moeten we de baas zijn over onze energiekeuzes.”

Ook Oekraïne en Georgië schuiven aan

Op de eerste dag van het congres zette de Alliantie al de deur open voor twee landen die nog geen lid zijn van de EU. De schijnwerpers werden vooral gericht op de Oekraïense partij Sluha Narodu (Dienaar van het Volk), die nu een volwaardig lid is van de Alliantie. Het is de partij die in 2017 werd opgericht door President Volodymyr Zelenskyy. Zelenskyy heeft daarmee opnieuw een signaal afgegeven voor zijn wens om zo snel mogelijk toe te treden tot de EU. Ook de Georgische partij Lelo 2020 werd als volwaardig lid toegelaten, terwijl Girichi (Vrijheid) de status kreeg van tijdelijk geaffilieerde partij.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie