De EU-buitenlandchef Josep Borrell liet het belang van de verkiezingen in Georgië al merken tijdens de afgelopen Europese top. “De toekomst van het land staat op het spel.” Georgië heeft nu nog de status van kandidaat-lidmaatschap, maar de regeringspartij ‘Georgische Droom’ haalt meer en meer antidemocratische fratsen uit en is goede vrienden met Poetin.
Afgelopen zaterdag konden de Georgische burgers naar de stembus, met als resultaat een nipte overwinning van dezelfde regeringspartij, met maar één zetel minder dan bij de vorige verkiezingen in 2020. Maar helemaal eerlijk is het waarschijnlijk niet gegaan, signaleren verschillende organisaties.
Fraude?
Vanavond gaat er een groot protest plaatsvinden in de hoofdstad Tbilisi. De onafhankelijke president van Georgië, Salome Zoerabisjvili, riep de bevolking gisteren namelijk op zich te verzamelen en zich uit te spreken tegen de verkiezingsuitslagen. Zij erkent de verkiezingsuitslag niet, net als de pro-Europese oppositiepartijen: ze vermoeden dat er verkiezingsfraude is gepleegd. Ook veel westerse regeringen stellen zich terughoudend op en hebben de partij nog niet gefeliciteerd met hun overwinning.
De internationale gemeenschap kijkt gespannen toe. Er is namelijk een kans dat de demonstraties vanavond zullen escaleren. Afgelopen mei waren er grote vreedzame demonstraties in Georgië tegen de ‘wet op buitenlandse invloed’, die mogelijk mensenrechtenactivisten en kritische journalisten de mond snoert. Deze demonstraties werden beantwoord met een hard en gewelddadig politieoptreden.
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft ook al zorgen geuit over mogelijke intimidatie en een “ongelijk speelveld” tijdens de Georgische verkiezingen, in het voordeel van de regeringspartij ‘Georgische Droom’.
X-en
Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, liet via X weten deze aanklachten serieus te nemen. Hij wil ze samen met de Europese regeringsleiders en staatshoofden bespreken tijdens de aankomende informele top in Boedapest, op 8 november.
Ook Caspar Veldkamp, de minister van Buitenlandse zaken, X-te erop los. Hij riep de Georgische overheid op om de zorgen die geuit zijn aan te pakken. Het land moet meer waarde hechten aan democratische principes als het ooit onderdeel van de EU wil worden.