Voor de vierde keer sinds de oprichting in 1949 komt de Raad van Europa bij elkaar. Tientallen Europese leiders spreken met elkaar op een tweedaagse top in Reykjavik, IJsland, over het herstel van de mensenrechten.
De Nederlandse Tiny Kox zit de vergadering voor. “We komen bij elkaar om alle mogelijke redenen die denkbaar zijn”, zegt hij. De top is een kans om afspraken over mensenrechten te vernieuwen. Vooral met het oog op de Russische invasie van Oekraïne. Door de oorlog zijn de verhoudingen in Europa veranderd, zegt Kox. “Alle regeringsleiders moeten dat opnieuw bespreken.”
Duik in het diepe: Je kan het niet vaak genoeg zeggen, dus let op: de Raad van Europa is geen instituut dat bij de Europese Unie hoort. Deze raad werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht en heeft veel meer leden dan de EU. Ook Rusland was ooit lid, maar vertrok na de invasie van Oekraïne.
Zo staan een aantal punten op de agenda. Een tribunaal bijvoorbeeld om Rusland te straffen voor de oorlog, maar ook een mechanisme dat slachtoffers van de invasie moet compenseren. Daarnaast wordt er gepraat over het machtiger maken het Europees mensenrechtenhof in Straatsburg. Los van de oorlog wordt ook gepraat over een nieuw mensenrecht: het recht op een schone en leefbare omgeving.
De vergadering is een jaar lang voorbereid. In die tijd is gepraat met alle deelnemers en Kox verwacht dan ook dat alle lidstaten de slotverklaring zullen onderschrijven. Dat zou volgens hem een gigantisch succes zijn.