Vorig jaar bleek dat Europarlementariërs en hun werknemers zich hadden laten omkopen door Qatar. Nu komt de Europese Commissie met strengere wetgeving om corruptie tegen te gaan. Het voorstel dat de Commissie woensdag presenteerde, moet ervoor zorgen dat voor corrupt gedrag zwaardere straffen zullen gelden.
Qatar, Marokko en andere landen overhandigden onlangs grote sommen geld aan Europarlementariërs en hun medewerkers om deze landen in rapporten en wetgeving in een positief daglicht te stellen. De Belgische autoriteiten kwamen ze op het spoor en startten een onderzoek. Het schudde de Europese instanties wakker. De voorzitter van het Europees Parlement beloofde nieuwe regels en ook de Europese Commissie schoot in actie.
Het voorstel
Een deel van het voorstel inzake corruptie draait om het creëren van bewustzijn. Campagnes moeten beleidsmakers en medewerkers leren hoe ze corruptie kunnen herkennen. Ook moet een soort risicoanalyse uitvinden waar in de EU de kans op corruptie het grootst is. Met die informatie moeten de Commissie, lidstaten en het Parlement dan actie ondernemen.
Daarnaast wil de Commissie dat lidstaten nieuwe wetten aannemen die ervoor zorgen dat belangenverstrengeling beter zichtbaar wordt. De relatie tussen bedrijven en beleidsmakers moet duidelijk in kaart worden gebracht.
Het moet ook afgelopen zijn met uiteenlopende straffen voor corruptie. Op dit moment zijn bepaalde overtredingen niet eens in alle landen strafbaar. De Commissie wil dat gelijktrekken. Zodra het wetsvoorstel van de Commissie een Europese wet wordt, zijn in België dezelfde corrupte handelingen strafbaar als in Nederland of Polen.
Wat nu?
Eerst moeten nog wel de lidstaten en het Europees Parlement hun zegje doen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Met nog maar een jaar te gaan voor de Europese verkiezingen wordt de kans steeds kleiner dat wetsvoorstellen nog wetgeving kunnen worden. Het kan soms lang duren in Brussel voor de hele procedure afgerond is.