Europese Commissie wil uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten naar niet-EU-landen

De Europese Commissie wil afgewezen asielzoekers sneller uitzetten en overweegt opvang in niet-EU-landen. Het plan roept zowel steun als kritiek op.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie heeft dinsdag strengere regels voorgesteld om afgewezen asielzoekers sneller uit te zetten. Migranten wier aanvraag in een EU-land is afgewezen, worden automatisch in heel Europa geweigerd. Daarnaast wil de Commissie migranten naar ‘terugkeerhubs’ in niet-EU-landen kunnen sturen als terugkeer naar het land van herkomst niet mogelijk is.

Wanneer een asielzoeker geen recht heeft op een verblijfsvergunning en dus moet vertrekken, gebeurt dit in de praktijk nauwelijks. Slechts 20 procent van de afgewezen asielzoekers keert vrijwillig terug, terwijl de meesten doorreizen naar een ander EU-land om daar opnieuw een asielaanvraag in te dienen. Strengere regels moeten ervoor zorgen dat dit stopt: lidstaten moeten elkaars asielbesluiten overnemen.

Asielzoekers die niet meewerken worden strenger aangepakt. Migranten kunnen langer worden vastgezet en riskeren een inreisverbod tot 10 of zelfs 20 jaar.

Patriotten nodig voor een meerderheid

Wanneer afgewezen asielzoekers weigeren terug te keren naar hun land van herkomst, of wanneer het herkomstland weigert hen op te nemen, wil de Commissie hen naar ‘terugkeerhubs’ sturen. Dit betekent dat ze naar landen buiten de EU worden overgebracht, waar ze worden opgevangen totdat terugkeer mogelijk is. De Commissie heeft nog niet bepaald welke landen deze hubs zullen opzetten. Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken en Migratie Magnus Brunner stelt dat hiervoor alleen landen in aanmerking komen die de mensenrechten respecteren.

Ook hoe de Commissie landen wil dwingen om afgewezen asielzoekers terug te nemen, moet nog worden bepaald. Europarlementariër Marieke Ehlers (PVV) reageert voorzichtig positief op het voorstel van de Commissie, maar wil dat er sancties worden ingevoerd tegen landen die weigeren asielzoekers terug te nemen. De PVV’er sluit af door te benadrukken dat de Commissie de steun van de Patriotten nodig heeft om een meerderheid voor dit plan te krijgen.

Dumpen van asielzoekers

Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks/PvdA) is uitgesproken negatief over het voorstel. Volgens haar keren weinig asielzoekers terug omdat veel lidstaten hun asielprocedures niet op orde hebben. De Commissie had volgens Strik de kans om met dit plan deze lidstaten te dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen. In plaats daarvan ontziet de Commissie deze lidstaten en legt de Commissie de schuld bij de vluchtelingen. Het ‘oppikken’ en ‘dumpen’ van deze asielzoekers in landen buiten de EU veroorzaakt volgens haar alleen maar meer leed en lijkt rechtstreeks uit de plannen van extreemrechts te komen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in de Europese wettenfabriek lees je hier.