Europese Commissie met handen in het haar: kunnen wij AI wel bijhouden?

Italië heeft ChatGPT voorlopig verboden. Het Amerikaanse bedrijf OpenAI, dat ChatGTP ontwikkelde, gebruikte persoonlijke gegevens van de gebruikers en vroeg niet om de leeftijd.

3 min. leestijd
(Bron:iStock)

De Europese Commissie weet niet meer wat ze moet doen: kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich zo snel dat het bijna niet bij te houden is. Er is al een Europees wetsvoorstel inzake kunstmatige intelligentie (AI-wet). Om de bizar snelle ontwikkelingen, denk aan ChatGPT, bij te houden moet er opnieuw aan gesleuteld worden. In het huidige voorstel staan de regels aangaande kunstmatige intelligentie.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Verstager is verantwoordelijk voor digitalisering en dus ook dit pakket met regels. Verstager zegt dat het voor nu belangrijk is om af te wachten wat er uit de wijzigingen van het wetsvoorstel komt en dan pas na te denken over de vraag of er verdere stappen moeten worden ondernomen.

ChatGPT

Italië wil zo lang niet wachten: het land heeft ervoor gekozen om ChatGPT voorlopig te verbieden. Het bedrijf achter ChatGPT, OpenAI, verzamelde namelijk persoonlijke gegevens van gebruikers. Daarnaast vroeg de chatbot niet naar de leeftijd van de gebruikers. Dit is wel verplicht omdat de gebruiker van een chatbot ouder dan dertien jaar moet zijn. De chatbot geeft alle gevraagde informatie, dus ook informatie die voor kinderen van dertien of jonger niet geschikt is.

ChatGPT is een AI-systeem dat zelf teksten kan schrijven. Het gevaar hiervan is dat de teksten niet meer te onderscheiden zijn van de teksten die door mensen geschreven zijn. Daarnaast kan ChatGTP heel snel relevante informatie verzamelen en filteren zodat jij niet twintig artikelen moet lezen om dezelfde informatie te verzamelen.

Persoonlijke gegevens

Door persoonlijke gegevens zou het algoritme van de chatbot verbeteren. Oftewel hoe meer vragen er gesteld worden door mensen hoe beter de chat werkt. Deze persoonlijke gegevens slaat het Amerikaanse bedrijf dus op. Dit heeft slecht uitgepakt voor het Amerikaanse bedrijf, want er werden gegevens gelekt.

Instanties in Italië lieten weten dat er gesprekken en betaalgegevens van gebruikers naar buiten zijn gekomen. Volgens de Italiaanse privacywaakhond is het juridisch niet toegestaan om persoonlijke gegevens zomaar op te slaan en te gebruiken. Om deze redenen heeft Italië ervoor gekozen om ChatGPT voorlopig te verbieden. Het Amerikaanse bedrijf OpenAI, de ontwikkelaar van het systeem, heeft twintig dagen om met nieuwe maatregelen te komen die ervoor moeten zorgen dat ChatGPT voldoet aan de AI-wet.

Gevaren

Naast het ongevraagd opslaan en gebruikmaken van persoonsgegevens, zijn sectoren bang dat ChatGPT in de toekomst hun banen gaat overnemen. Onder andere banen als accountant, journalist, jurist en belastingadviseur dreigen overgenomen te worden. Banen achter een computer waarbij hersenwerk nodig is, zijn gemakkelijk te vervangen door kunstmatige intelligentie. Banen zoals monteur en schilder ofwel handenwerk zijn minder makkelijk over te nemen voor ChatGPT.

Op middelbare scholen is het gebruik van ChatGPT erg populair: leerlingen gebruiken om hun verslagen en huiswerk te maken. Het kabinet zegt hierover, in antwoord op de Kamervragen, dat de verantwoordelijkheid om dit de controleren, bij de scholen ligt.

Voor de helderheid: dit stuk hebben we zelf geschreven…