De Europese Commissie heeft nieuwe Nederlandse regels om de uitstoot van broeikasgaassen tegen te gaan goedgekeurd. Door de nieuwe regels kan Nederland geld uitgeven aan projecten die bijdragen aan het behalen van de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Europese klimaatplannen
Volgens de Europese klimaatplannen (Green Deal) moet de hele EU in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat kan volgens de EU op allerlei manieren en dus zijn er tientallen verschillende wetten die hieraan bijdragen. Sommige wetten bepalen nieuwe regels over uitstoot van broeikasgassen, sommige beschermen de natuur.
Maar ook individuele lidstaten kunnen bijdragen door groene projecten financieel te steunen. En daar komt de Europese Commissie wel even bij kijken. Volgens Europese regels mag een land niet zomaar geld uitgeven aan eigen bedrijven. Dat kan gezien worden als staatssteun en zou de Europese markt oneerlijk maken.
Nieuwe regels
De Commissie heeft de nieuwe regels in Nederland dus goedgekeurd. Het gaat om de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie. De regeling heeft een budget van 30 miljard euro en wordt gebruikt om allerlei projecten te financieren. Denk bijvoorbeeld aan projecten op basis van hernieuwbare elektriciteit en warmte, koolstofarm en hernieuwbaar gas, met inbegrip van waterstof, en brandstoffen voor de vervoersector.
Met de nieuwe regels komt er een potje van 750 miljoen euro beschikbaar voor projecten die zich specifiek inzetten op het verminderen van de uitstoot van het meest bekende broeikasgas koolstofmonoxide.
Van gas uit Groningen tot de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans: elke vrijdagochtend ontvang je in onze nieuwsbrief Klimaat & Energie een overzicht van de ontwikkelingen in Nederland en Brussel.