Europese Commissie en UEFA spelen met vuur

De Europese Commissie en de Europese voetbalbond UEFA hebben vanochtend een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. En dat terwijl er nog een rechtszaak tegen UEFA loopt bij het Europese Hof.

4 min. leestijd

(Foto: Tim Kohnen)

Met een brede glimlach zetten vicevoorzitter Margaritis Schinas van de Europese Commissie en UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin het krabbeltje neer. Aan het einde van de ondertekeningsceremonie wisselen de twee cadeautjes uit. Daarna gaan de heren er als de bliksem vandoor.

Wat de Europese Commissie even lijkt te vergeten, is dat er nog een rechtszaak loopt tegen de UEFA en de FIFA, de Europese en mondiale voetbalbonden. De aanklager is de Europese Super League. Dat had een nieuwe voetbalcompetitie voor Europese topclubs moeten worden. Europarlementariër Toine Manders (CDA) noemt de nieuwe overeenkomst tussen de Europese Commissie en de UEFA een schande. “Politici kunnen geen vriendjes zijn met iemand die nog voor de rechter staat,” laat hij vanuit Straatsburg weten. 

Machtsmisbruik

Het idee voor een Europese Super League sneuvelde al snel na fors verzet van fans, prominente spelers, andere clubs en politici. De competitie zou te vergelijken zijn met bijvoorbeeld de Champions League, maar met één groot verschil: alleen de allerbeste voetbalclubs zouden mogen meedoen. Velen noemden de competitie daarom een ‘schandvlek voor het Europese voetbal’ omdat het tegen alle principes van de sport zou ingaan. Tegelijkertijd ontstond het idee tijdens de coronapandemie, een tijd waarin veel mensen het financieel moeilijk hadden. Dat er dan miljoenen of miljarden zouden worden uitgegeven aan een nieuwe competitie, viel niet bij iedereen in goede aarde.

Ook de UEFA en de FIFA deden hun uiterste best om ervoor te zorgen dat de Europese Super League nooit een realiteit zou worden. Mogelijk waren de twee niet blij met nieuwe concurrent op de Europese voetbalmarkt. Door voortdurend kwaad te spreken over de competitie, probeerden de UEFA en de FIFA de Europese Super League zwart te maken. Waarop de Europese Super League in september 2021 tegen de UEFA en de FIFA een rechtszaak begon vanwege machtsmisbruik: de UEFA zou zijn dominante marktpositie in Europa misbruiken om zo de Europese Super League alle kansen te ontnemen. De verwachting is dat het Europees Hof vóór het einde van het jaar een uitspraak doet, na de hoorzitting afgelopen juli in Luxemburg

Afgelopen zomer schreef POLITICO al over de vurige rechtszaak die de European Super League tegen de UEFA en de FIFA had aangespannen. Voor een volle rechtszaal zei de advocaat van de Super League dat de UEFA het Europese voetbal met een “ijzeren vuist heeft geregeerd en elk alternatief project dat haar monopolie zou kunnen bedreigen, heeft weggeslagen”. De advocaat van de UEFA zei daarop dat de Super League een “fatale slag” zou toebrengen aan het Europese sportmodel, waardoor het “systematisch zou instorten”. Dat zou een “rampzalige uitkomst zijn voor het voetbal en de Europese samenleving”, stelde hij. Een van de bepalende waarden van het Europese sportmodel, de belangrijkste pijler van de organisatie van sport in Europa, is namelijk het organiseren van open competities. Het organiseren van een competitie waarin alleen de allerbeste clubs mee mogen doen, druist in tegen die waarde.

Corruptie

Als het aan Europarlementariër Toine Manders ligt, is het duidelijk dat de Europese Commissie met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst een oogje dichtknijpt voor het machtsmisbruik van de UEFA. Sterker nog, zijn verwachting is dat de UEFA de rechtszaak gaat verliezen. “En hoe kan de Europese Commissie na die uitspraak van het Europese Hof nog onafhankelijk handelen tegenover de UEFA?”. Verdient de Commissie er een zakcentje mee, vraagt Manders zich af.

“Dit heeft de schijn van belangenverstrengeling”, zegt de Europarlementariër. Belangrijk is voor hem dat er op zijn minst open gesprekken over het monopolie van de UEFA worden gevoerd, zonder direct voorstander te zijn van de Super League, waar hij zelf ook tegen is. “De Commissie moet onafhankelijk blijven, zeker ook omdat zij bijvoorbeeld ingrijpt in serieuze kwesties als de rechtsstaat in Hongarije. Dan moet zij zelf niet in zee gaan met een partij die voor de rechters van het Europese Hof wordt beticht van het misbruiken van een dominante marktpositie”, aldus Manders.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie