Europese Centrale Bank verdedigt monetair beleid in strijd tegen inflatie

Om de doelstelling van 2% inflatie op de middellange termijn te halen, zal de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarief voorlopig niet verlagen. Maar wat vinden de Europarlementariërs van het monetaire beleid van de ECB?

3 min. leestijd
ECON committee – Monetary Dialogue with Christine Lagarde, President of the European Central Bank

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), was vandaag te gast bij de commissie Economische en Monetaire Zaken (ECON) van het Europees Parlement. De leden van het Parlement, onder wie ook Paul Tang (PvdA) en Michiel Hoogeveen (JA21), ondervroegen haar over de implicaties van de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie in de eurozone. 

Groenflatie

De ongerechtvaardigde agressie van Rusland tegen Oekraïne blijft wegen op de economie in de Europese Unie en daarbuiten. Het verstoort de handel, leidt tot tekorten aan grondstoffen en draagt bij tot hoge energie- en grondstofprijzen. Dat benadrukte ook Christine Lagarde vandaag. Volgens haar collega Isabel Schnabel, lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, heeft dit alles ook te maken met de ontwikkeling van duurzame energie. Volgens Schnabel hebben de meeste groene technologieën aanzienlijke hoeveelheden metalen en mineralen nodig, zoals koper, lithium en kobalt. En dit vooral tijdens de overgangsperiode van de groene transitie. De stijging van de kosten voor groene energie als gevolg van de ontwikkeling van groene technologie noemde Schnabel daarom “groenflatie.”

Paul Tang (PvdA) is niet overtuigd van Schnabels redenering en noemt de term “groenflatie” bovendien “verwarrend, zo niet potentieel misleidend.” “Het is duidelijk dat de kosten van zonne- en windenergie de afgelopen tien jaar snel zijn gedaald en nu de goedkoopste energiebronnen zijn. Overschakelen op zonne- en windenergie zal dan eerder bijdragen tot deflatie dan tot inflatie.” Volgens Tang is groene energie dus niet de boosdoener, maar juist de oplossing.

Huizenmarkt op zijn kop

Ook de huizenprijzen blijven stijgen in de Europese Unie. Michiel Hoogeveen (JA21) noemt dat “een gevolg van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank”. Na een vergelijking te hebben gemaakt met de situatie in de Verenigde Staten, waar de huizenprijzen ook de pan uit rijzen, benadrukt hij dat “ook in de eurozone de huizenprijzen al jaren aan het stijgen zijn, zelfs toen het uiterst soepele monetaire beleid (“ultra-easy monetary policy”) van de Europese Bank de hypotheekrente onder nul duwde.” 

Christine Lagarde zei dat de ontwikkelingen niet simpelweg en alleen door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank komen. “Het wordt niet veroorzaakt door het monetaire beleid alleen, maar verklaard door meerdere factoren. Het heeft namelijk ook te maken met het al dan niet beschikbare aanbod van huisvesting in veel landen en de stijgende vraag naar huisvesting.” Ook de pandemie heeft volgens haar een rol gespeeld. “De pandemie heeft een nieuw soort vraag gecreëerd, waarbij mensen besluiten het centrale deel van de steden te verlaten om elders te gaan wonen, om meer ruimte te hebben en flexibel thuis te kunnen werken of op een hybride manier. Dit alles leidt tot een sterke groei van de huizenprijzen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie