Europese analyses over oorlog in Oekraïne in Nederlandse kranten

4 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Nederlandse kranten staan dit weekend vol met Europese analyses over de oorlog in Oekraïne. Een overzicht met vijf artikelen uit verschillende kranten die je dit weekend moet lezen:

Om te beginnen met het verhaal van correspondent Michiel Driebergen in Trouw. Met de oorlog op de hielen vluchtte Driebergen naar West-Oekraïne. In een compleet verslag van de zes-daagse reis van oost naar west is te lezen hoe alles alleen maar erger werd. 

Gevaarlijk gokken

In de Volkskrant een analyse van het “gevaarlijkste moment sinds de Cuba Crisis.” Het artikel beschrijft de spagaat waar Europa zich in bevindt: proberen Oekraïne te helpen zonder in rechtstreeks conflict te raken met Poetin. De eisen van het Kremlin lijken onvervulbaar en door Poetins paranoia en onbereikbaarheid wordt er rekening mee gehouden dat Poetin niet helemaal toerekeningsvatbaar is. Bluft Poetin of niet? Het is in ieder geval gevaarlijk gokken met iemand die over kernwapens beschikt.

Europees keerpunt

Europese naïviteit. Dat is waar Caroline de Gruyter op wijst in haar column in NRC. “Wij hebben decennialang in de illusie geleefd dat wij, juist door ons niet op oorlog voor te bereiden, daar voor altijd van verlost zouden zijn.” Deze oorlog is een keerpunt voor Europa, want deze gedachte blijkt een illusie. “Dit inzicht zal Europa voorgoed veranderen. De eerste contouren zien we al,” schrijft de Gruyter.

Glazen bol

Niemand weet hoe de oorlog afloopt, maar het Algemeen Dagblad doet een poging om het onmogelijke te voorspellen. Samen met Ruslandkenner Hubert Smeets schetst de krant vier scenario’s over welke kant het op kan gaan. Het belangrijkste: “wie over de toekomst wil denken, kan beginnen met lessen uit het verleden,” zegt Smeets.

Economische gevolgen

Martin Visser schrijft in de Telegraaf een verhaal over de economische gevolgen van de oorlog. Europa is nu solidair, maar hoe ziet dat in de toekomst eruit als de economische gevolgen merkbaar worden? De Europese inflatie is inmiddels bijna 6% en daar houdt het niet op, want olie en gas blijven maar duurder worden. Als Poetin de gaskraan iets dichtdraait, gaan de prijzen nóg harder omhoog. Komt er een recessie aan? Dat zou best kunnen”, vreest Tom de Bruijn, voormalig ambassadeur in Brussel en oud-minister van Buitenlandse Zaken. Maar tegelijkertijd is er ook een trein in gang gezet die voor een versnelling van integratie op buitenlandse politiek en op defensie zorgt.

Russische miljarden

Trouw stelt dit weekend kritische vragen over Russisch geld in Nederland. De Europese Unie kondigde afgelopen week aan alle bezittingen van Russische bedrijven en oligarchen onder sancties te willen bevriezen, ‘maar het achterhalen, bevriezen en confisqueren van de banktegoeden en bezittingen van Russische (staats-)bedrijven en oligarchen is makkelijker gezegd dan gedaan,’ schrijven Trouw-journalisten Jan Kleinnijenhuis en Karlijn Kuijpers.

In het artikel geven ze antwoord op de vraag waarom dit zo moeilijk is, tip van de sluier: een echte oligarch heeft geen bankrekening op zijn naam staan en staat ook niet keurig ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Niemand weet echt hoeveel Russisch geld er in Nederland is.

Kremlinkantoor Houthoff

Een belangrijke belangenbehartiger van het Kremlin in Nederland is het advocatenkantoor Houthoff op de Amsterdamse Zuidas. Houthoff maakte eerder deze week bekend te stoppen met het vertegenwoordigen van de Russische staat. De Volkskrant schreef dit weekend een reconstructie van de Russische klandizie van Houthoff en hoe ze uiteindelijk donderdag besloten hun ‘Kremlinpraktijk’ op te geven.

Kerncentrale

En dan nog het grootste nieuws van voor het weekend: de Russische inname van de kernreactoren bij de Oekraïense stad Zaporizja. Er werd geschoten in de buurt van de kerncentrale en een naastgelegen trainingscentrum ging in vlammen op. Er waren direct zorgen over een aanstaande kernramp, maar hoe aannemelijk is dat? NRC zocht dat uit en komt tot de conclusie dat de reactoren in de buurt van Zaporizja veel veiliger zijn dan die van Tsjernobyl destijds. ‘Moderne kernreactoren zijn redelijk bestand tegen inslagen van bommen of vliegtuigen’, schrijft de krant.

Toch blijven er grote zorgen, want voor het koelen van de reactoren blijft er veel stroom nodig, ook als de betreffende reactor uit staat. Is die stroom er niet voldoende, dan is er wel degelijk kans op een meltdown.

Met bijdragen van Tijmen van den Born

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie