Europees Parlement wil ontwijking sancties aanpakken

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Bedrijven die de sancties tegen Rusland ontwijken, moeten volgens Europarlementariërs overal in de EU voor dezelfde zaken op dezelfde manier gestraft worden. Dat is de conclusie van een stemming van Europarlementariërs die zich bezighouden met burgerlijke vrijheden.

Sancties

Ondanks de elf sanctiepakketten tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, belanden nog steeds Europese producten op de Russische markt. Het laatste en elfde pakket dat de EU aannam, moest de omzeiling van sancties tegengaan.

Europarlementariërs willen er nu voor zorgen dat in alle EU-landen dezelfde overtredingen ook op dezelfde manier bestraft worden. Zonder de nieuwe regels van het Europees Parlement is het voor bedrijven mogelijk om, als in hun eigen land de regels te streng zijn, via een ander land spullen Rusland in te krijgen.

Brede steun

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld, de kartrekker van dit voorstel, wist brede steun te krijgen. Bijna alle betrokken Europarlementariërs stemde voor haar voorstel. “De EU heeft sinds de oorlog in Oekraïne vastberaden allerlei sancties tegen Rusland ingesteld. Maar die sancties hebben enkel impact als ze overal in de EU gelijk gehandhaafd worden”, zegt ze. “Talloze bedrijven vinden een omweg om alsnog met Rusland zaken te doen, en maken torenhoge winsten. Dit moet nu stoppen!”

Volgende week starten de onderhandelingen over het voorstel met de Europese Commissie en de EU-lidstaten. In ‘t Veld rekent erop dat er snel een akkoord komt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie