Europees Parlement wil journalisten beschermen tegen ongegronde rechtszaken

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement wil journalisten, mediaorganisaties, activisten, wetenschappers en kunstenaars beschermen tegen ongegronde rechtszaken. Sommige bedrijven en personen proberen via rechtszaken journalisten te intimideren of het leven zuur te maken.

Mediavrijheid

Een journalist die onderzoek doet naar corruptie bijvoorbeeld, wordt soms voor allerlei kleine zaken aangeklaagd. Het doel daarvan is de journalist te intimideren in de hoop dat hij met zijn onderzoek stopt. Daar moet dus een einde aan komen, vindt het Europees Parlement.

De mediavrijheid neemt langzaam af in de Europese Unie. Zo werd in Malta een journaliste in haar auto opgeblazen. Ook in Nederland gaat het niet altijd even goed. Recent nog werd misdaadjournalist Peter R. de Vries op straat doodgeschoten.

Bescherming

Het wetsvoorstel dat het Europees Parlement goedkeurde, moet het voor aangeklaagde personen makkelijker maken om een verzoek te doen tot verwerping van een rechtszaak. Zo wordt een lang en duur proces al vroeg vermeden, op voorwaarde dat de rechtszaak inderdaad ongegrond is. Ook draait in zo’n geval de aanklager op voor alle kosten.

Verder moeten er loketten komen, op verschillende locaties, waar aangeklaagde journalisten en activisten snel advies in kunnen winnen. Het is de taak van nationale overheden om die loketten op te zetten.

Het Europees Parlement en de lidstaten gaan nu verder onderhandelen over het wetsvoorstel.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.