De wereld van de crypto’s – een vorm van geld dat alleen in digitale vorm bestaat – is in rep en roer na de ineenstorting van de cryptobeurs FTX. Dat was tot voor kort een van de grootste handelsplatformen om te beleggen in digitale munten, zoals Bitcoin. Totdat de cryptokoersen op die beurs eerder deze maand enorm kelderden en de baas van het platform het faillissement aanvroeg.
Ver weg, en toch dichtbij
FTX had zijn hoofdkantoor op de Bahama’s, een groep eilanden in de Caribische zee. Ver weg, zou je denken. Maar als een van de grootste handelsplatformen voor crypto’s zorgde de beurscrash ervoor dat beleggers overal ter wereld, onder wie Nederlanders, veel geld verloren dat ze bij FTX hadden belegd. Dat veel economieën in de wereld het al zwaar hebben, bijvoorbeeld door de aanhoudende inflatie, maakt de crash extra pijnlijk. “Een markt zonder overheid werkt prima in goede tijden, maar nu het minder gaat, blijkt dat de investeringen van niemand veilig zijn”, zei Tang.
Brussel vreest voor de nadelige gevolgen van de FTX-crash voor Europa. Maar die gevolgen zijn niet meteen te merken, en dat is zorgwekkend. “Twee weken na de val van FTX zijn de consequenties in de cryptosector nog altijd niet duidelijk”, zei Tang. “Het blijft een ongereguleerde sector met grote risico’s”, waarschuwde hij. De EU werkt aan haar eigen handboek met Europese regels voor de cryptosector, maar volgens Tang is er nog veel werk aan de winkel. De Europarlementariër heeft meegeschreven aan die regels.
Gevolgen voor Nederlanders
De beurscrash had ook gevolgen voor veel Nederlanders, meldde NU.nl eerder deze maand. Ongeveer twee miljoen Nederlandse huishoudens zouden op het moment van de crash geld in digitale munten hebben belegd. Veel van hen hadden bij FTX slechts kleine bedragen begelegd, maar volgens De Nederlandsche Bank zijn er ook gevallen waarbij grotere bedragen werd belegd in crypto’s.
Opmerkelijk is trouwens dat FTX geen toestemming had om in Nederland actief te zijn. Cryptobedrijven moeten toestemming krijgen van De Nederlandsche Bank voordat ze Nederlandse beleggers mogen lokken met bijvoorbeeld advertenties.
Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) bestempelt het omvallen van FTX als “traditionele fraude.” Volgens hem maakte FTX “misbruik van consumenten en jongeren op zoek naar kapitaal, of van de gemiddelde hardwerkende Europeaan op zoek naar een extra zakcentje door de hoge inflatie.”