Europees Parlement: ‘Maak kunstmest weer betaalbaar’

Kunstmest wordt te duur. Daar moet iets aan gedaan worden, vinden Europarlementariërs.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europarlementariërs willen dat de Europese Commissie een pot met geld bestemd voor noodgevallen inzet om meststoffen betaalbaar te houden. Door de oorlog in Oekraïne is de prijs van kunstmest verdrievoudigd. Veel gas dat gebruik wordt om kunstmest te maken, kwam namelijk uit Rusland.

Het Parlement riep donderdag op een einde te maken aan de hoge kunstmestprijzen. In het vijf pagina’s tellende document vraagt het de Europese Commissie om importtarieven te verlagen voor alle kunstmest die niet uit Belarus of Rusland komt.

Daarnaast willen ze dat kunstmest op Europees niveau ingekocht wordt en drempels om kunstmest te maken en te produceren weggenomen worden.

Dierlijke kunstmest

Volgens Jan Huitema (VVD) zou het ook mogelijk moeten worden om dierlijke kunstmestvervangers te gebruiken. “Het bespaart boeren kunstmestkosten, draagt bij aan een circulaire landbouw, maakt ons minder afhankelijk van aardgas en voorkomst CO2-uitstoot.”

De Commissie heeft tot op heden geen werk gemaakt van het gebruik van dierlijke mest om kunstmest te maken. In oktober vorig jaar werd het idee ook al besproken door landbouwministers op verzoek van Nederland, België, Spanje, Hongarije en Portugal.

Kritiek

Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) is kritisch. “Wat treurig dat er geen enkel besef is dat we zonder gezonde bodem geen voedsel kunnen verbouwen. En dat kunstmest en te veel dierlijke mest de doodsteek zijn voor diezelfde gezonde bodem. Ziet de Europese Commissie wel in dat het subsidiëren van kunstmest en kunstmestbedrijven als Yara de bodem vernietigen en de klimaatdoelstellingen ondermijnt?”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie