Europees Parlement in het rood door te hoge energierekening

Geen nieuwe vloerkleden, planten en parlementaire bar. Het Europees Parlement moet bezuinigen om de energierekening te kunnen betalen. Ook de journalisten gaan de gevolgen merken: de renovatie van de persruimtes gaat niet door.

3 min. leestijd

De exploderende gas- en elektriciteitsprijzen slaan een gat in de begroting van het Europees Parlement. Om de energierekening voor de gebouwen in Brussel en Straatsburg te kunnen betalen, trekken de volksvertegenwoordigers de broeksriem aan. EP’er Lara Wolters (PvdA) vindt de bezuinigen niet ver genoeg gaan.

De rekening voor elektriciteit en gas van het Parlement valt volgens een nieuwe berekening in 2022 zo’n 18 miljoen euro hoger uit dan begroot. Dat meldt de nieuwssite Politico op basis van documenten die het Parlement heeft vrijgegeven. Eerder was uitgegaan van een budgetoverschrijding van 11 miljoen euro. Omdat de stroom- en gasprijzen maar blijven stijgen, moest Parlementsvoorzitter Robeta Metsola op zoek naar nog eens 7 miljoen euro.

Die heeft ze gevonden door een aantal geplande verbouwingen en opknapbeurten van de Parlementsgebouwen te schrappen. Zo zullen de honderden leden en hun duizenden medewerkers langer moeten doen met vloerkleden die eigenlijk aan vervanging toe zijn. Ook een geplande renovatie van de ruimtes voor de parlementaire pers, ter waarde van 1 miljoen euro, gaat niet door. Het gebouw in Straatsburg krijgt voorlopig geen nieuwe planten en er komt ook geen nieuwe bar.

“In antwoord op de dramatische stijging van de energieprijzen en de krappe en onzekere budgettaire situatie in 2022, moeten projecten stilgelegd of verschoven worden om geld vrij te maken om de energiekosten te dekken”, schrijven de parlementaire boekhouders in een notitie aan de begrotingscommissie van het Parlement.

Eerder dit jaar besloot Metsola al om de thermostaat in de gebouwen in te stellen op 19 graden, een graadje lager dan normaal. Dat blijkt dus lang niet voldoende om de gestegen gasprijs te compenseren.

Verhuiscircus Straatsburg blijft bestaan

De meest voor de hand liggende maatregel om miljoenen euro’s te besparen wordt niet genomen. Het Europees Parlement blijft gewoon elke maand heen en weer reizen naar Straatsburg voor de plenaire vergaderingen en stemmingen.

Het Parlement is volgens de Europese verdragen wettelijk verplicht om 12 keer per jaar in de Frans-Duitse grensstad te vergaderen. Ondanks de onvrede bij veel politici binnen en buiten Brussel, blijft het schrappen van de geldverslindende symboliek overeind. Vooral omdat Frankrijk Straatsburg als officiële zetel van het Europees Parlement niet wil opgeven.

PvdA: nu Straatsburg schrappen

“Laten we de koe bij de horens pakken”, zegt Lara Wolters over de financiële problemen in het Europees Parlement. Het is volgens haar goed dat als veel mensen moeite hebben om hun rekeningen te betalen ook het EP bezuinigt, maar ze noemt het schuiven met posten zoals Metsola nu doet pielen in de marge.

“Ook wij moeten de broekriem aanhalen. De meest voor de hand liggende besparing is wat mij betreft nog steeds het afschaffen van de zittingen in Straatsburg: die duur zijn en natuurlijk totaal niet energie-efficiënt. Welke maatregelen we ook gaan nemen, het is natuurlijk wel belangrijk dat het Parlement haar werk goed kan blijven doen”, aldus Wolters die lid is van de begrotingscommissie.

Dat de vloerbedekking aan vervanging toe zou zijn was haar nog niet opgevallen: “Ik dacht dat we net nieuwe hadden”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie