Europees Parlement gaat strijd aan met kanker

2 min. leestijd
Male doctor in surgical clothes looking at vertebral mri scan headshot

Tekorten aan kankermedicijnen, ongelijke toegang tot innovatieve behandelingen en uitgestelde zorg ten gevolge van de coronapandemie. Kankerbestrijding in Europa moet verschillende uitdagingen zien te overwinnen. Daarom heeft de parlementscommissie Kankerbestrijding (BECA) onderzoek gedaan naar mogelijke verbeteringen in een gecoördineerde aanpak van kanker in Europa. 

Debat

Verschillende Europarlementariërs bespreken de aanbevelingen uit het rapport van de parlementscommissie Kankerbestrijding en zal er op 16 februari over stemmen. De rode draad van het rapport is kankerbestrijding in Europa uitbreiden en beter coördineren, bijvoorbeeld door kankerbehandeling over de grens aan te bieden. In het rapport, dat werd opgesteld door het Franse Europarlementslid Véronique Trillet-Lenoir (uit de fractie Renew, waar ook VVD en D66 in zitten), staat niet alleen de verbetering van de gezondheidszorg maar ook het stimuleren van onderzoek centraal.

Commissie maakt zich hard

Hoewel het Europees Parlement oproept tot meer en betere samenwerking, zijn er vanuit de Europese Commissie al verschillende initiatieven ondernomen als deel van het EU-kankerbestrijdingsplan dat een jaar geleden werd gelanceerd om de preventie, behandeling en nazorg van kankerpatiënten overal in de Europese Unie te verbeteren.

In een reactie op dit artikel laat een woordvoerder van de Commissie weten dat de instelling op wereldkankerdag, twee weken geleden, een viertal nieuwe acties heeft opgezet om de doelstellingen uit het kankerbestrijdingsplan te verwezenlijken. Zo is er een register dat de (on)gelijke behandeling van kanker doorheen de EU in kaart moet brengen en spoort de Commissie lidstaten aan om de kankerscreening te verbeteren. Daarnaast is er een gezamenlijke actie voor HPV-vaccinatie en werd er ingezet op een EU-netwerk van overlevenden van kinderkanker.

Eerder schreven we over de stilte in Den Haag die KWF kankerbestrijding ervaart.