Europees Parlement en lidstaten willen 500 miljoen euro voor productie munitie

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De lidstaten en het Europees Parlement hebben een overeenkomst bereikt over de productie van meer munitie voor Oekraïne. De EU gaat 500 miljoen euro inzetten om de productie van artilleriegranaten, maar ook raketten te verhogen. Het Nederlands kabinet roept al langer op tot het opschroeven van de Europese munitieproductie.

Bommen en granaten

Eerder werd duidelijk dat Oekraïne niet genoeg artilleriemunitie heeft. Dat zijn granaten die kilometers ver in een boog naar de vijand geschoten kunnen worden. Sinds het begin van de oorlog verschiet Oekraïne meer granaten dan westerse landen kunnen produceren.

De Verenigde Staten en de Europese Unie namen eerder al wetten aan die munitieproducenten moesten helpen hun productie op te schroeven. Dit Europese pakket van 500 miljoen euro komt daar nog eens bovenop.

Nieuw potje

Europese bedrijven die munitie produceren, kunnen dus extra geld krijgen uit het nieuwe potje. Met dat geld moet de productie dus verhoogd worden. Dat kan door fabrieken uit te breiden, maar ook door de transport van grondstoffen te verbeteren.

Lidstaten moeten officieel nog stemmen over het voorstel en ook het Europees Parlement moet het nog bespreken. Daarna is het pas echt officieel. De verwachting is dat dat eind juli zal zijn.

Wat betekent het Europese beleid op de oorlog in Oekraïne voor Nederland? Iedere twee weken krijg je een update van de ontwikkelingen in de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie