Europees Parlement boos: “Wij willen antwoorden!”

2 min. leestijd
Sophie IN ‘T VELD and Samira RAFAELA in the EP in Strasbourg

Meer dan 180 Europarlementariërs doen vandaag hun beklag bij de Europese Commissie. Ze spreken Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan over de slechte kwaliteit en trage totstandkoming van antwoorden door de Europese Commissie op schriftelijke vragen. Aanvoerder van de groep is D66-parlementslid Sophie in ’t Veld, zij ergert zich al langer aan de gang van zaken.

Te weinig en vaak te laat

“De kwaliteit van antwoorden op schriftelijke vragen is echt om te janken. Antwoorden komen veel te laat, zijn ontwijkend, niet compleet, en gaan vaak totaal niet in op de inhoud. Het lijkt er sterk op dat de Europese Commissie opzettelijk vaag en algemeen blijft”, aldus In ’t Veld.

De brief werd onder meer ondertekend door Tom Berendsen (CDA), Peter van Dalen (ChristenUnie), Bas Eickhout (GroenLinks), Anja Hazekamp (PvdD), Michiel Hoogeveen (JA21), Samira Rafaela (D66), Thijs Reuten (PvdA), Rob Rooken (JA21), Dorien Rookmaker (Onafhankelijk), Robert Roos (JA21), Bert-Jan Ruissen (SGP), Liesje Schreinemacher (VVD), Kim van Sparrentak (GroenLinks) en Lara Wolters (PvdA).

Daarom voelde ze zich genoodzaakt om samen met tientallen gelijkgestemden binnen het Parlement bovenstaande brief op te stellen aan Von der Leyen: “Het is gewoon een belediging voor de Europese democratie. Het Parlement moet de druk opbouwen en uiteindelijk ook consequenties verbinden aan dit gedrag.” 

Machtsbalans

Het gaat dan ook om meer dan enkel het tijdig verschaffen van degelijke antwoorden aan de Europarlementsleden. In de Europese Unie moet de Commissie verantwoording afleggen aan het Parlement, dat gebeurt dus ook met de beantwoording van schriftelijke vragen. 

Transparantie en juiste informatie voorleggen zijn cruciaal, stelt In ’t Veld: “De discussie over macht en tegenmacht is ook in Europa van groot belang. De tegenmacht van het Europees Parlement is broodnodig om tegenwicht te bieden aan de Europese Commissie.” 

Dat de Europese Commissie laks omgaat met de vragen om informatie, ook vanuit de journalistiek, verstoort volgens In ’t Veld de machtsbalans” “Dat is domweg een ondemocratische gang van zaken”.