Europarlementariërs geven voorzet extra sancties tegen Poetin

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen vanavond virtueel met Josep Borrell, Buitenlandcoördinator van de Europese Unie, over extra sancties als antwoord op de Russische oorlogshandelingen in Oekraïne. Onze minister Hoekstra belt ook in. Welke sancties uit die videocall zullen rollen is nog niet bekend, maar verschillende Nederlandse Europarlementariërs geven alvast wel een voorzet over wat er volgens hen in moet staan.

Een van hen is PvdA’er Thijs Reuten, die tweette dat er meer sancties nodig zijn. De EU heeft samen met de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk besloten om een aantal Russische banken af te sluiten van het internationaal betalingssysteem SWIFT. Het is de zwaarste maatregel voor Rusland tot nu toe, maar Reuten pleit voor meer en kwam dan ook met een lijst van vijf punten.

Reuten pleit voor een volledig handelsembargo, sluiting van het luchtruim voor Rusland, het intrekken van de reisrechten van de Russische elite en het blokkeren van cash en onderzoek naar het onteigenen van bezit. En als laatste punt, hulp aan grenslanden en het overnemen van vluchtelingen.

Luchtruim

Ook wat Esther de Lange (CDA) betreft is focus op het luchtruim geboden. Waar blijft het voorstel om Russische luchtvaartmaatschappijen te weren uit het volledige Europese luchtruim? Vraagt de CDA’er zich hardop af op Twitter.

Sophie in ’t Veld (D66) denkt er hetzelfde over. D66 wil per direct het Europees luchtruim voor Russische luchtvaartmaatschappijen sluiten en Nederland moet hierin het voortouw nemen. In ’t Veld retweette Tweede Kamerlid Raoul Boucke hierover.

Extra militaire versterkingen

Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) pleit voor grover geschut, zoals eerder beschreven in dit artikel. Na zijn bezoek aan de Baltische staten afgelopen week gaf Groothuis aan dat om overwicht op Poetin te krijgen, extra militaire versterkingen voor de oostelijke grens van de EU en NAVO nodig is.

“Precies dat materieel dat hij er niet wil hebben staan. Pas dan kunnen we praten. Nu is het zaak de Oekraïense verdediging zo goed mogelijk te helpen zichzelf te verdedigen, ook met wapens.”

JA21 wil vooral technologisch ten strijde trekken:

https://twitter.com/juisteantwoord/status/1497212098232860678?s=24

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie