Europarlementariërs gaan lokaal: wie komen in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen?

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het aftellen voor de gemeenteraadsverkiezingen kan langzaamaan beginnen. Ook al is het een lokale strijd, verschillende Nederlandse Europarlementariërs komen ook in actie in de gemeentes. Want Europese problemen hebben ook lokale oplossingen.

PvdA

Den Haag, Sneek en Utrecht. Deze week is Agnes Jongerius van de PvdA-fractie op pad voor de gemeenteraadsverkiezingen. Jongerius grijpt haar kans om lokaal aandacht te vragen voor haar Europese plan voor hogere minimumlonen. “Ook gemeenten hebben een rol in het zorgen voor een fatsoenlijk loon,” zegt Jongerius. “Als er aanbesteed wordt, moet er gekozen worden voor bedrijven die met vakbonden onderhandelen en hun werknemers een eerlijk loon betalen. Want werk moet lonen, ook voor de gemeente.”

In Den Haag gaat Jongerius op donderdag in gesprek met minimumloners. Op vrijdag in Sneek spreekt Jongerius met werknemers van de sociale werkplaats Empatec en De Wurkjouwer. De week sluit Jongerius op zaterdag af in haar thuisstad Utrecht.

VVD

De VVD helpt in verschillende steden mee met flyeren, maar Malik Azmani ga je ongetwijfeld in Den Haag zien. De Europarlementariër staat op plek 48 van de Haagse VVD als lijstduwer.

GroenLinks

Slimme technologieën en een groene toekomst, hoe gaat dat samen? In Eindhoven spreekt Kim van Sparrentak vrijdag met Eindhovens raadslid Eva de Bruijn en Amsterdams raadslid Elisabeth IJmker over de kansen en keerzijden van digitalisering.

Dit weekend is Bas Eickhout in Amsterdam bij de GroenLinks meet-up. Samen met Jesse Klaver, Kauthar Bouchallikht en Rutger Groot Wassink hebben de GroenLinksers het over lokale oplossingen voor grote actuele problemen, zoals de klimaatcrisis, wooncrisis en groeiende ongelijkheid.

Tineke Strik kwam afgelopen weekend al in actie bij de GroenLinks Europe Talks in Utrecht. In het gesprek sprak Strik over een eerlijker en humaner Europees asielbeleid, maar ook hoe solidariteit op lokaal en Europees niveau versterkt kan worden.

SGP

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen racet het land door met twaalf activiteiten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Afgelopen zaterdag deelde Ruissen flyers uit in Krimpen aan den IJssel waar hij mede-lijstduwer is en in de gemeenteraad zat. Deze week staan Ermelo en Huizen op het programma.

Bijna bij alle verkiezingsbijeenkomsten gaat het Ruissen vooral om de landbouw. Zeker nu met de oorlog in Oekraïne de levering van voldoende goedkoop voedsel onder druk staat. Ruissen pleit tegen het ontpolderen Hedwigepolder in Zeeland, het onteigenen van boeren en wil meer dierlijke mest in plaats van kunstmest.

ChristenUnie

Peter van Dalen was kortgeleden nog op bezoek bij Weforsea Shipping op Urk waar hij ‘midden in de toekomst van de visserij’ stond. Bij het moderne vissersbedrijf draait om vissers zo goed mogelijk te laten vissen aan de hand van data en Artificial Intelligence (AI). Lees hier meer over het bezoek.

Ook bezocht Van Dalen Emmeloord om samen met de lokale ChristenUnie-SGP-fractie een huiskamergesprek te voeren met vluchtelingen.

De Europarlementariërs van CDA, D66, Partij voor de Dieren en JA21 hebben geen lokale activiteiten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie