Vis wordt minder duur betaald door data: smartfishing in Urk

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Enorme schermen aan de muur en rijen computers, daar staat het datacentrum van Weforsea Shipping in Urk vol mee. Het bedrijf draait om vissers zo goed mogelijk te laten vissen aan de hand van data en Artificial Intelligence (AI). “Je zou op het eerste gezicht niet denken dat het met visserij te maken heeft, maar het heeft alleen maar met visserij te maken,” zegt een enthousiaste Peter van Dalen (CU) aan de telefoon vanuit Urk. Hij staat, zo zegt hij het zelf ‘midden in de toekomst van de visserij’ vandaag.

Europarlementariër Van Dalen wil de modernste trends op het gebied van visserij zien en is daarom vandaag op werkbezoek bij Weforsea Shipping in Urk.  “De toekomst van visserij is gebaseerd op data en informatie. Hoe kun je duurzaam en efficiënt blijven vissen en tegelijkertijd ook je kosten in de hand houden – of zelfs drukken? En dat heb ik vandaag gezien. Dit is de toekomst voor de visserij.”

Peter van Dalen (CU) samen met Louwe Post, oprichter van Weforsea Shipping, bij het datacenter in Urk

Smartfishing

Louwe Post, oprichter van Weforsea Shipping, noemt het smartfishing. Enorm veel data verzamelen over vis, schepen, motoren, brandstofgebruik en aan de hand daarvan de schipper advies geven. Is het waard om door te vissen of beter om terug te gaan naar de afslag? Dit kan de schipper allemaal aflezen op een dashboard aan boord van de vissersboot.

Binnen nu en drie jaar wil Weforsea Shipping 25-30 procent van de boten uitrusten met dit systeem. En daar hebben ze niet heel veel voor nodig volgens Post. “Het is heel simpel: gewoon de boel aansluiten op ons systeem. We plaatsen een soort brein aan boord, een computer, en dat is het enige wat nodig is.”

Vertrouwen op computers

Alleen het accepteren van nieuwe ideeën is lastig in de visserij. Het is een hele andere manier van vissen. Vertrouwen op computers in plaats van ervaring en gevoel. “Een gedragsverandering is nodig,” zegt Post. “Als je kennis door ervaring gewend bent dan is het moeilijk om naar het advies van een computersysteem te luisteren, dus het heeft wel tijd nodig om iedereen te overtuigen dat dit een betere manier is.”

Post probeert de schippers te overtuigen door vooral de voordelen te benoemen, en die zijn er volgens hem zeker. “We bewijzen aan de schippers dat het kosten bespaart en veel kennis oplevert.” Daarentegen is de jonge generatie makkelijk overtuigd. “Die hebben geen moeite met een app installeren op hun telefoon en de voordelen van data zijn hen bekend.”

Meer inzicht

Het is een beetje zoals Buienradar, zegt Post. “Als je wilt wandelen kijk je ook eerst even of het droog blijft en dan maak je je besluit of je gaat of niet. Wij geven inzicht en advies en de schipper maakt zelf z’n besluit.” Maar zegt Post, met meer inzicht dan je buurman ben je wel slimmer en neem je betere besluiten.

En daarom is Van Dalen er ook zo enthousiast over. “Als je ziet welke voordelen het heeft, je behaalt zo veel winst met dit systeem.” De concurrentie in visserij wordt steeds scherper en met dit systeem behoud Nederland volgens Van Dalen haar koppositie. “Maar ik neem het zeker mee naar de Europese Unie. Iedereen moet hier eens kijken. Dat meen ik echt,” zegt Van Dalen bevlogen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie