Europarlementariër Toine Manders (CDA) maakt zich zorgen om verouderend Europa

Het nieuwe jaar is begonnen en komende week begint ook het Europees Parlement weer vol te lopen. Brusselse Nieuwe sprak met Europarlementariër Toine Manders om vooruit te blikken.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Europarlementariër Toine Manders (CDA) heeft zich vorig jaar bezig gehouden met van alles en nog wat. Als een soort vliegende keep werkte hij aan wetgeving over geoblocking, milieucriminaliteit en universele opladers. Een terugblik vindt Manders niet nodig. Hij kijkt liever vooruit naar wat hij nog bereiken wil en wat naar wat volgens hem nodig is voor Europa. 

Op 6 juni gaat Nederland naar de stembus om te kiezen welke volksvertegenwoordigers straks in Brussel een zetel krijgen. Manders hoopt alvast een aantal zaken voor de volgende Europese Commissie op de agenda te zetten. Vooral de gezondheid van oudere Europeanen baart hem zorgen. 

Europa wordt oud

“Binnen een aantal jaren is meer dan de helft van Europa ouder dan 50 jaar”, legt Manders uit. En met ouderdom komen ook ziektes. Ziektes waarvoor mensen zorg nodig hebben en waardoor ze soms ook niet meer kunnen werken. “We kunnen ons niet veroorloven om van de helft van Europa een bejaardenhuis te maken”, betoogt Manders. Hij verwijst naar de welvaartsziektes die bij Europese burgers spelen. Denk aan hart- en vaatziektes, obesitas en suikerziekte. Allemaal ziektes die tot in zekere mate te voorkomen zijn. 

Manders wil meer doen aan preventieve gezondheid. “Dat kan door een verbetering van de leefstijl”, legt hij uit. Er zijn een aantal gewoontes die bijdragen aan het ziektebeeld in Europa. Zo is roken een grote boosdoener maar ook alcoholconsumptie. En dat steeds minder mensen sporten helpt ook niet mee. “Daar moeten we ons op richten.” Manders denkt dat de EU een rol kan spelen. Eigenlijk ligt de verantwoordelijkheid voor zorg bij de Europese lidstaten, maar er is een voortraject, ziet Manders. Zo kan de EU ervoor zorgen dat gezond eten goedkoper wordt. Manders diende in 2020 al een amendement in om het mogelijk te maken dat de btw op verse groenten en fruit naar 0 procent kan worden verlaagd. Of er kan een suikertaks komen om mensen aan te sporen gezonder te eten. 

Het komend jaar zet Manders in op een resolutie die hij samen met zijn Europese fractie (de christendemocratische EVP waar ook zijn partij, het CDA, in zit) in 2023 opstelde. Die moet ervoor zorgen dat mensen die ouder worden actiever zijn en daardoor langer aan de maatschappij mee kunnen doen. Manders stelt zichzelf als voorbeeld: Hij is 67 jaar oud en had al lang kunnen genieten van zijn pensioen, toch koos hij ervoor om door te gaan. “Dat zouden veel meer mensen moeten doen”, zegt hij. 

Toekomst van Europa

Manders zette er vorig jaar al op in. Hij wil de Europese culturele sector meer met elkaar verbinden. Hij stelde bijvoorbeeld voor om een Europese competitie te organiseren waarin deelnemers uit de regio het muzikaal tegen andere Europeanen opnemen. Een soort Eurovisie Songfestival, maar dan puur voor de EU. Maar dat is niet het enige: Manders wil dit jaar werken aan een gemeenschappelijk Europees verhaal. “Het moet duidelijk worden dat het niet vanzelfsprekend is dat jonge mensen zomaar de grens over kunnen om te werken en te wonen”, legt hij uit. Nu anti-Europese partijen steeds populairder worden is een nieuw Europees verhaal steeds meer nodig, denkt Manders. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie