Europarlementariër Ruissen (SGP): ‘Pas op voor stikstofcrisis 2.0’

De landbouw stond maandag hoog op de agenda in Brussel. De Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema kwam langs om met zijn Europese collega’s te spreken. Ook het Europees Parlement boog zich over nieuwe natuurregels die grote gevolgen kunnen hebben voor Nederlandse boeren.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt het voorstel van de Europese Commissie om ook buiten Natura2000-gebieden beter de natuur te gaan beschermen eenzijdig. Het brengt volgens hem het landelijk gebied in Nederland in nog grotere problemen.

Volgens de Commissie moet een groot aantal soorten in ‘gewone’ gebieden ook beschermd worden. Daarbij gaat het over het herstel van planten en diersoorten die tot zeventig jaar eerder in de gebieden leefden. Volgens Ruissen moet de EU realistisch blijven “anders krijgen we een stikstofcrisis 2.0 in Nederland.”

Ook Europarlementariër Jan Huitema (VVD) roept op tot voorzichtigheid. “Biodiversiteit is belangrijk”, zegt hij. “Maar ik ben bang dat we overdrijven met het voorstel.” Ook hij verwijst naar de stikstofcrisis. “In Nederland zitten we door huidige wetgeving al vast.” Hij roept op tot een onderzoek naar de gevolgen van de wetgeving. Hoeveel landbouwgrond kan er verloren gaan en wat voor wettelijke gevolgen heeft de maatregel?

Goed gesprek met Eurocommissaris voor Landbouw

Minister Adema zegt een goed gesprek gehad te hebben met Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski. Adema had Nederlandse boeren beloofd dat Europese regels over het bemesten van zogeheten bufferstroken uitgesteld kon worden.

Hij werd door de Commissie op de vingers getikt. Uitstellen mocht niet. Adema kreeg er niet alleen in Brussel van langs, maar ook in de Tweede Kamer waar hem verweten werd de kamer niet juist geïnformeerd te hebben. De brief waarin stond dat uitstel niet mogelijk was, lag op het moment dat Adema de kamer informeerde al op zijn bureau. Adema zou de brief toen nog niet gezien hebben.

Adema lijkt zich neer te leggen bij het commentaar van Brussel. Na zijn vergadering met andere EU-ministers van Landbouw zei hij dat de Europese regels alsnog in maart ingaan. Of de Europese Commissie daarmee akkoord gaat, is onduidelijk. “Daar krijgen we vooraf nooit honderd procent zekerheid over”, aldus Adema.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie