“Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD) verspreidt propaganda van ongekende orde”

In een brief aan de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola roepen Europarlementariërs op te onderzoeken hoe Russische propaganda wordt verspreid in het Europees Parlement. VVD-Europarlementariër Catharina Rinzema is mede-initiatiefnemer.

3 min. leestijd
Foto: Marcel de Graaff, bron: EP Multimedia

Het initiatief kwam er na een merkwaardige toespraak van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaf. 

In een debat over de Russische ontvoeringen van Oekraïense kinderen bestempelde de Graaff de rapporten hierover als ‘Oekraïense propaganda’. “Rusland heeft miljoenen Oekraïense vluchtelingen opgevangen, onder wie honderdduizenden kinderen, die door het Oekraïense leger werden gebombardeerd. Het Europees Parlement moet zich tegen deze Oekraïense oorlogsmisdaden uitspreken.”

Verder noemde de Graaff Oekraïne de grootste leverancier van kinderen voor “pedonetwerken, mensensmokkel en orgaanhandel”. Oekraïne zou hiervoor “kinderkennels met draagmoeders” hebben.

“Flagrante leugens”

VVD-Europarlementariër Catharina Rinzema kon haar oren niet geloven: “Ik was geschokt dat in het hart van de democratie een Nederlandse Europarlementariër zulke flagrante leugens verspreidt. Het Europees Parlement mag geen platform zijn voor de propaganda van Poetin.” Rinzema vroeg zich meteen ook af wie de Graaff betaalt voor deze uitspraken. 

Samen met Europarlementariërs Rasa Juknevičienė (EVP) en Hilde Vautmans (Renew) verzamelt Rinzema handtekeningen voor een brief aan Parlementsvoorzitter Roberta Metsola. De Europarlementariërs willen dat het onderzoek naar de Letse Europarlementariër Tatjana Ždanoka en haar banden met de Russische geheime dienst ruimer wordt gevoerd. Ook de Russische propaganda in het Parlement moet men bekijken.  

“Ongemakkelijke waarheid”

De brief noemt de Graaffs uitspraken totaal onjuist en manipulatief. “Als volksvertegenwoordigers die de waarden en integriteit van deze instelling moeten verdedigen, is het van het grootste belang dat we onszelf en onze collega’s houden aan de hoogste normen van waarachtigheid en nauwkeurigheid”, valt te lezen.

In een e-mail aan zijn collega’s, die Brusselse Nieuwe kon inkijken, vraagt de Graaff om de brief in te trekken. “Mijn toespraak steunt op feiten. Dat is misschien een ongemakkelijke waarheid, maar dat rechtvaardigt het niet om een gekozen lid van het Parlement het zwijgen op te leggen.”

“Een aanval op oppositie”

De Graaff vertelt aan Brusselse Nieuwe dat iedereen die de Oekraïense leugens ontmaskert, onmiddellijk wordt weggezet als Poetinaanhanger, Russische marionet of verspreider van Russische propaganda. “Ik ondermijn de leugens van deze oorlogshitsers. Daarmee sta ik de realisatie van hun doel in de weg: een Europese supermacht met een eigen leger, waarin er geen zelfstandige staten meer bestaan.”

“De uitdrukking ‘Russische propaganda’ komt uit dezelfde hoek als de uitdrukkingen ‘extreemrechts’, ‘racistisch’, ‘fascistisch’ of ‘homofoob’”, gaat de Graaff verder. “Deze verwijten hebben niets te maken met de werkelijkheid, maar alles met het ondermijnen van de onwelgevallige mening van anderen. Dit is een aanval op dissidenten, op elke oppositie tegen de machtswaanzin van de EU.”

De Graaff zit op dit moment als onafhankelijke in het Europees Parlement. Eerst zat hij bij de uiterst rechtste fractie Identiteit en Democratie (ID). Nadat Identiteit en Democratie hem op de vingers tikte vanwege zijn uitspraken over de oorlog in Oekraïne, stapte de Graaff in oktober 2022 uit de fractie.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Defensie & Veiligheid

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie