Europa onder de parasol | Een duik in de wereld van spionnen

Zomerse leestip van redacteur Yves Lacroix.

2 min. leestijd

‘Diensten met geheimen’ van Willemijn Aerdts

“De aanslagpleger was bekend bij de diensten.” Het is een veelgebruikt zinnetje in artikels over terrorisme, maar ook een zin die veel vragen oproept, bemerkt Aerdts. Terecht ook. We zien het vaak terug in commentaren op Facebook. “Waarom is hij dan niet opgepakt?” is de vraag. Willemijn Aerdts snapte het en besloot het uit te leggen in haar 222 pagina’s tellende boek ‘Diensten met geheimen’.

Door middel van anekdotes, voorbeelden uit het verleden, maar ook van de meer recente geschiedenis, neemt ze de lezer mee in het ontstaan van de Nederlandse geheime diensten. Nu de AIVD en MIVD, respectievelijk de algemene en militaire inlichtingendienst. Wat doen die diensten nu precies, wie zitten erin, hoe groot zijn ze, hoe capabel en ook hoe belangrijk: wat mogen ze nu precies doen?

In het duister

Ze duikt ver het verleden in. Zo legt ze uit hoe een blunder van de Nederlandse geheime dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt werd als reden om Nederland toch binnen te vallen. Of hoe een wetenschapper informatie over de verrijking van uranium (gebruikt bij het maken van atoombommen) van een Nederlands bedrijf afhandig maakte en doorspeelde aan Pakistan.

Het is een boek dat afwisselt tussen uitleg over werkzaamheden of wetgeving en spannende verhalen over spionnen in het veld. Zonder al te moeilijke woorden weet ze de ingewikkelde wereld van de geheime diensten aan de grootste leek uit te leggen.