Europa neemt maatregelen voor toekomstige gezondheidscrises

Om beter voorbereid te zijn op toekomstige gezondheidscrises, stemt het Europees Parlement in met een aantal plannen.

2 min. leestijd

Europa moet in de toekomst beter voorbereid zijn op gezondheidscrises. Om de chaos na het uitbreken van de coronapandemie voortaan een stap voor te zijn, stemt het Europees Parlement in met plannen om aanstaande crises voortaan het hoofd te bieden. Onderhandelaar namens de Christendemocraten was Esther de Lange (CDA): “Op het hoogtepunt van de pandemie schoten veel landen in paniek en kozen voor een nationale aanpak, wat tot grote problemen leidde op Europees niveau. We herinneren ons lange files voor de grenzen en landen die elkaar probeerden af te troeven bij het inkopen van zaken als mondkapjes. Dit soort situaties moeten we in de toekomst voorkomen.”

Zo moet de uitgestelde zorg in de toekomst verminderd worden. Door uitgestelde zorg werden, volgens cijfers van het RIVM, in 2021 305.000 operaties minder uitgevoerd dan verwacht. Daardoor zijn in het jaar 2020 en 2021 in Nederland 320.000 levensjaren in goede gezondheid verloren gegaan. De vraag hoe uitgestelde zorg kan voorkomen worden, vormt een verplicht onderdeel in de voorbereiding op toekomstige gezondheidscrises.

Europese samenwerking

De Lange: “Kijk naar de rapporten over te laat gestelde diagnoses van bijvoorbeeld kinderkanker. Dan begrijp je waarom dit een prioriteit was voor het Europees Parlement.” Plannen om geestelijke of mentale schade te voorkomen, maken evenwel geen deel uit van de voorbereiding. Tot onvrede van De Lange: “Wij hadden dat als Europees Parlement graag gewild, maar de lidstaten werkten dat tegen. Terwijl de mentale gevolgen van de pandemie voor bijvoorbeeld jongeren, nog steeds merkbaar zijn.”

De wetgeving biedt ook kaders voor Europese samenwerking tijdens een volgende gezondheidscrisis. Volgens De Lange is het belangrijk niet terug te vallen op een nationale reflex, want “een virus stopt immers niet aan de grens.” Een crisis die meerdere landen treft, moet volgens haar ook samen worden bestreden. “Deze wetgeving maakt het mogelijk dat lidstaten beter samenwerken, in plaats van zich terug te trekken achter hun landsgrenzen. Dat is de meest effectieve aanpak van een gezondheidscrisis.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie