Volt Nederland lanceerde de afgelopen week een opmerkelijke website, de Kiesraad heeft nu officieel vastgesteld welke partijen met welke lijsten meedoen aan de Europese verkiezingen en er zijn weer nieuwe stemwijzers gelanceerd.
‘Minder EU’
Volt Nederland kwam de afgelopen week met een opmerkelijke website: Minder-EU.nl. Wie de website bezoekt, ziet in het wit op een Volt-paarse achtergrond staan ‘Hoog tijd voor minder EU’. Een stelling die de normaliter pro-Europese partij niet goed past.
Pas wanneer een bezoeker verder scrolt, wordt de ware aard van de website duidelijk. Het is een waarschuwing. Want, zegt Volt, met minder EU kunnen we straks niet meer gemakkelijk even de grens over, heeft Russische president Poetin vrij spel in Europa en worden boodschappen nog duurder.
“Een leven met minder EU is eigenlijk minder”, zegt Volt-fractievoorzitter Dassen in een filmpje. Hij wil een vaak gebruikt argument weerleggen. Door de EU hebben Nederlanders minder te zeggen over wat er in hun land gebeurt, stellen anti-Europese partijen. Maar, waarschuwt Dassen, zonder de EU zou dat nog minder zijn. “Want de rest van de wereld gaat dan bepalen en wij zitten niet meer aan tafel.”
Deelnemers
En de Kiesraad heeft nu officieel vastgesteld welke partijen met welke lijsten meedoen aan de Europese verkiezingen van 6 juni. In totaal kunnen Nederlanders straks uit twintig partijen kiezen. We nemen ze niet allemaal door, maar kijken even naar een aantal opvallende zaken:
De partij Jezus Leeft bijvoorbeeld. In de documenten die de partij inleverde, ontbraken de geboortedata van kandidaten en de handtekening van de indiener. De partij ging nog in beroep, maar dat werd ongegrond verklaard en daardoor kunnen ze niet meedoen aan de verkiezingen.
Ook NL PLAN EU ging in beroep. Niet omdat ze niet mee mochten doen, dat mogen ze wel, maar omdat ze vinden dat ze oneerlijk behandeld zijn in vergelijking met gevestigde partijen. De partij kwam niet opdagen op de zitting en had de griffierechten niet betaald. Dus er kwam ook geen uitspraak.
Meer stemwijzers
In Den Haag werd deze week de stemwijzer voor de Europese verkiezingen gelanceerd. Maar ProDemos, die de stemwijzer maakte, is niet de enige. Een groep politieke jongerenorganisaties uit heel Europa heeft vrijdag hun eigen app gelanceerd. Via de app Palumba, te vinden op de AppleStore en binnenkort ook op Google, kan je politieke stellingen naar rechts of links swipen, zoals in de datingapp Tinder. Op Palumba krijg je na een aantal swipes echter te horen welke Europese fractie het beste bij je past en zo ook welke Nederlandse partij het dichtst bij je staat.
Overigens lanceert Checkjestem.nl in samenwerking met Brusselse Nieuwe binnenkort ook een speciale kieswijzer.