Europa gaat kiezen | Rookmaker komt met eigen platform, Europa-kennis en lijsttrekkers

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni dit jaar. De verkiezingsprogramma’s krijgen vorm en de kandidatenlijsten zijn bijna klaar.

3 min. leestijd

Europarlementariër Dorien Rookmaker wil de afstand tussen Europese politiek en Nederlandse burgers verkleinen. We hebben het eerder al eens over haar plannen gehad, maar donderdag 4 april is het eindelijk zo ver. Rookmaker lanceert dan haar nieuwe platform Meer Directe Democratie (MDD) in Den Haag.

“MDD wordt het échte alternatief in de Europese verkiezingen”, stelt Rookmaker. “Nu nog is het Europees Parlement een bubbel van partijpolitici en naar binnen gekeerde bureaucraten. Maar die bubbel staat op knappen.”

Rookmaker wil af van volksvertegenwoordigers die zich naar een partijprogramma schikken. Ze wil juist herkenbare politici die een persoonlijke missie hebben. Geen partijprogramma dus voor MDD. In plaats daarvan hebben kandidaten op de MDD lijst hun eigen plannen en eigen mandaat. Vergelijkbaar met Rookmakers eigen tijd in het Europees Parlement.

In 2020 kreeg ze een zetel in Brussel nadat het Verenigd Koninkrijk de EU verliet. Omdat ze op plek vier stond van de FvD-lijst en er door de Brexit extra zetels voor Nederland beschikbaar kwamen kon ze, ondanks dat ze geen lid meer was van FvD, toch nog het Europees Parlement in. Sinds die tijd heeft ze zich als onafhankelijke Europarlementariër ingezet.

Nederlandse kennis over EU is teleurstellend

En dan een onderzoek van de Eurobarometer. Daaruit blijkt dat Nederlanders weinig weten over de Europese Unie. Zo weinig zelfs dat Nederlanders van alle EU-landen de minste kennis hebben over hoe het in Brussel werkt.

Deelnemers van het onderzoek moesten een aantal vragen over de EU beantwoorden. Deze vragen gingen over de eurozone, de wijze van verkiezing van de leden van het Europees Parlement, en of Zwitserland lid is van de EU. Slechts 14% van de deelnemers kon een juist antwoord geven op alle drie de vragen. Het EU-gemiddelde ligt op 23%. Bovendien konden inwoners van Servië, een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, meer vragen juist beantwoorden dan de Nederlandse deelnemers. Overigens denkt 51% van de Nederlanders dat zij zelf goed zijn geïnformeerd over de EU.

Ook over de verkiezingen weten Nederlanders weinig. Ter herinnering: die vinden op 6 juni plaats. Uit een onderzoek van Ipsos I&O blijkt dat maar 11 procent weet dat Bas Eickhout lijsttrekker is van GroenLinks-PvdA en maar 10 procent dat Malik Azmani de VVD-lijst aanvoert.

Wie zijn de lijsttrekkers dan?

Om het even verder samen te vatten: Gerben Jan Gerbrandy is lijsttrekker van D66, Bert-Jan Ruissen van de SGP en Anja Haga van de ChristenUnie. Dan is er nog Reinier van Lanschot als lijsttrekker van Volt, Anja Hazekamp namens Partij voor de Dieren, Michiel Hoogeveen voor JA21, Tom Berendsen voor het CDA. Dat is nog niet alles: Ralf Dekker leidt de lijst voor Forum voor Democratie, Gerrie Elfrink die van de SP en Dirk Gotting is lijsttrekker namens NSC. De BBB wordt geleid door Sander Smit.

De PVV moet nog duidelijk maken wie de lijst gaat trekken. Bij BVNL staat Wybren van Haga bovenaan de concept-kandidatenlijst.